Hjelpemidler til barn

Barn er ikke små voksne. Derfor kreves det spesialkompetanse for å lykkes med behandlingen av barn, og for at hjelpemidlene skal fungere så godt som mulig.

Når et barn har behov for et hjelpemiddel er det flere ting vi må ta hensyn til, som blant annet

  • At barnet vokser
  • At hjelpemiddelet skal fungere i hverdagen enten det er i barnehagen eller på skolen
  • At det må være til minst mulig hinder i lek og utvikling sammen med andre barn

Spesialistgruppe

For at vi skal beholde den høye kompetansen og sikre en kontinuerlig utvikling innenfor hjelpemiddel for barn og unge har vi opprettet en spesialistgruppe som omfatter alle regionene våre.

Her deler vi erfaringer og holder oss oppdatert på de siste nyhetene innenfor forskningen på området. Vi jobber også i nært samarbeid med fysioterapeuter og leger.

Hvis barnet ditt trenger et hjelpemiddel har du sikkert mange spørsmål.

Da er du velkommen til oss, så bistår vi så godt vi kan.

Ortoser

Ortose er en støtteskinne eller bandasje som fungerer som en ytre støtte for muskler, ledd, skjelett og nerver som følge av skade eller sykdom.

Hensikten med en ortose er å lindre smerte, forenkle og forbedre aktivitet eller motvirke feilstillinger.

Våre ortopediingeniører er spesialister innenfor ortoser

De har bred erfaring med ortoped-tekniske hjelpemidler i forbindelse med blant annet hjerneslag, leddbåndskader, artrose, brist- og bruddskader.

Når benyttes Ortoser?

Ortoser brukes for eksempel ved

  • tennisalbue – for avlastning
  • kneskader – for smertelindring
  • nerveskade eller sykdom – for å erstatte en funksjon som er redusert eller tapt
  • ryggsmerter – for å redusere smerte
  • kneleddsartrose – for avlasting av det leddet som er årsaken til plagene
  • rehabilitering etter operasjon eller skade – for å beskytte leddbånd og annet som skal leges

Hvorfor benyttes Ortoser?

Innenfor helse- og omsorgstjenesten benytter vi ortoser i mange sammenhenger, blant annet for å påvirke bevegelsesmønstre slik at det blir så normalt som mulig til tross for skade eller sykdom, for å beskytte ledd eller bløtvev, eller for at en skade skal leges best mulig.

Å benytte en ortose kan ha stor påvirkning på det endelige resultatet etter en operasjon. Det kan bety forskjellen på et vellykket og et mindre vellykket resultat. Et leddbånd som ikke får tid til å leges kan for eksempel ende med å bli lenger enn det skal være. Resultatet er mindre stabilitet enn ønskelig.

Ved artroser

Hvis du har artrose kan en ortose bidra til betydelig mindre smerter, bedre funksjon og en generelt bedre tilstand. Forskningen viser at mange fortsetter å være like aktive som før de fikk plagene.

Vi har lang erfaring med ortoser og er opptatt av å finne den løsningen som er best for deg og din situasjon.

Proteser

En protese erstatter en kroppsdel som er borte på grunn av skade eller sykdom, eller fordi den manglet ved fødselen.

Formålet med protesen er at den skal fungere mest mulig likt den kroppsdelen som er erstattet. Det betyr at den må kunne belastes og/eller overføre kraft.

Proteser kan også være aktuelt ut fra rent estetiske grunner.

Ved amputasjon

Det hender at helsetilstanden er så alvorlig at en kroppsdel må amputeres. Da kan en individuelt tilpasset protese, gjøre en stor og positiv forskjell.

Den vanligste årsaken til benamputasjon i Norge er sår som ikke gror på grunn av dårlig blodsirkulasjon. Det kan blant annet skyldes diabetes eller en akutt stopp i sirkulasjonen. Hvis en kroppsdel har blitt alvorlig skadet ved en ulykke kan amputasjon være den eneste løsningen, Sykdom som kreft, kan også føre til amputasjon. Uansett årsak og hvilken kroppsdel som amputeres, ønsker de fleste å få en protese.

Våre ortopediingeniører, med benproteser som spesialområde, har lang erfaring med utprøving og tilpasning av proteser ved amputasjon. Vi arbeider med benproteser i alle varianter, både for nedre del av benet, knær, lårben og hofter.

Enten du skal gjennom en amputasjon – eller allerede er amputert – har du sikkert mange spørsmål. Da er du velkommen til oss, så bistår vi så godt vi kan med informasjon og støtte. Ofte kan det være godt å snakke med noen som er i samme situasjon, og vi hjelper deg gjerne å komme i kontakt med andre som har vært gjennom en amputasjon.

Våre ingeniører er også til stede på flere rehabiliteringssentre som har spesialisert seg på benamputasjoner, for å kunne utføre tilpasninger og justeringer av protesen etter hvert som amputasjonsstumpen modnes og gangmønstret forbedres.

Vi ønsker å være i konstant utvikling, slik at vi alltid kan gi deg den beste og mest målrettede behandling – og at du så raskt som mulig får best mulig funksjon og tilsvarende god livskvalitet.

Ekspertise

Våre ortopediingeniører, med benproteser som spesialområde, har lang erfaring med utprøving og tilpasning av proteser ved amputasjon. Vi arbeider med benproteser i alle varianter, både for nedre del av benet, knær, lårben og hofter.

Ortopediingeniøren kan ta mål til protesen med ulike målemetoder. 

Dersom forutsetningene er til stede, benytter vi avstøpningsmetoden Direct Socket der protesehylsen støpes direkte på amputasjonsstumpen. Med denne teknikken åpnes muligheten for å komme i gang med protesetreningen umiddelbart etter protesetilpasningen, siden måltaking og utprøving skjer på en og samme dag. Dette gjør også at du som pasient kan ha færre turer til og fra klinikken i forbindelse med måltaking og tilpassing/utprøving. 

Vi streber også etter at du som pasient er delaktig i hele prosessen for å levere best mulig resultat.

En protese er en mekanisk eller teknisk innretning som skal erstatte helt eller delvis tap av legemsdel i et bevegelsesorgan. I praksis dreier det seg ofte om armproteser og benproteser.

Armproteser

Når protesen erstatter en viktig funksjon kan vi lage en konvensjonell protese som styres ved hjelp av vaier eller en elektrisk protese hvor bevegelsene styres av elektroder. Hvis armprotesen er av rent kosmetiske grunner vil vi legge vekt på å lage den så pen som mulig, og med lavest mulig vekt.

Benproteser

Denne vil alltid lages individuelt slik at den er tilpasset kroppen din best mulig. Hvordan protesen skal se ut og hvilke funksjoner den skal ha kommer an på dine forutsetninger og aktivitetsnivå.

Hvis du har amputert under kneet slik at du fortsatt har ditt eget kneledd festes protesen på leggen din. Er du amputert over eller i kneet vil protesehylsen ha et kunstig kneledd og festes oppe på låret.

Spesialproteser

Når vanlige proteser ikke fungerer bra nok kan vi lage en spesialprotese. Det kan for eksempel være en skistavprotese som må være mer fleksibel enn en vanlige protese, eller protese for løping og svømming.

Hvis du ikke har hatt protese før, eller trenger en ny som er bedre tilpasset, er du velkommen til en konsultasjon hos oss. Vi har lang erfaring med utvikling og tilpasning av proteser og er opptatt av å finne den løsningen som er best for deg og din situasjon.

Ortoser fot

En fotlidelse eller feil i gangfunksjonen, kan føre til smerte i andre deler av kroppen, i rygg, bekken, hofter eller knær.

Da kan en fotseng bidra til at du får mindre smerter.

Fotsenger er skoinnlegg som er individuelt tilpasset foten. Fotsenger kombinert med riktige sko, kan korrigere feilstillinger, avlaste ømme områder og sørge for å fordele belastningen jevnt under fotsålen.

SKO & FOTSENG

Skoinnlegg som er individuelt tilpasset foten kalles en fotseng. Ofte brukes fotsengen sammen med spesialsko.

Hensikten med fotsenger er å korrigere feilstillinger, avlaste ømme områder eller fordele belastningen jevnt under fotsålen.

Ømme områder er ikke kun begrenset til føttene. Smerter i rygg, bekken, hofter og knær kan også være relatert til fotlidelser eller feil i gangfunksjonen. I disse tilfellene vil en fotseng kunne bidra til mindre smerter og en bedre hverdag.

Fotsengen lages etter et fotavtrykk og en gipsavstøpning. For at fotsengen skal fungere optimalt kreves det også gode og riktige sko.

I gjennomsnitt kommer hver av oss til å gå en distanse tilsvarende fire runder rundt jorden i løpet av vår levetid, og for hvert steg belastes foten med inntil to ganger kroppsvekten. Da er det viktig å ta vare på føttene!

Hvis du har smerter og trenger ønsker å se på muligheten for fotseng eller spesialsko er du velkommen til en konsultasjon hos oss. Vi har lang erfaring med produksjon og tilpasning av innlegg og sko. Ut fra dine spesifikke behov finner vi frem til den typen som er best for deg.

Ekspertise

Våre ortopedingejører er opptatt av samspillet som skapes mellom foten, innlegget (fotsengen) og skoen. De har stor kunnskap om fotens anatomi og biomekanikk, og har spesialisert seg på å kunne velge ut eller lage de innleggene og skoene som er best ut fra dine behov. Det sikrer at du får optimal effekt, enten du trenger hjelp i forbindelse med et fotsår eller en løsning som tar bort smertene i helen når du spiller fotball.

For å lage en fotseng må vi først lage en modell av foten din. Dette kan gjøres ved hjelp av skanner, gips eller skumavtrykk. Innleggen lages ut i fra denne individuelle modellen. Det går å bruke samme modell til å lage flere eksemplarer. «Innleggssåler» er prefabrikerte såler som tilpasses ut fra et fotavtrykk.

For deg som trenger såravlastning har vi også mer medisinsk innrettede sko. Ta kontakt så bistår vi deg gjerne!

Rekvisisjonen

Vi tar utgangspunkt i rekvisisjonen du har fått fra spesialistlegen din, hvis du har en, og analyserer situasjonen slik at vi sammen finner hjelpemidlet som er riktig ut fra dine behov.

Godkjent søknad

Etter en tid får du beskjed om søknaden er godkjent eller avslått.

Økonomisk støtte

Før vi lager din løsning sender vi inn en søknad til NAV om økonomisk støtte.

Produksjon av ditt hjelpemiddel

Fra søknaden er innvilget tar det kort tid å produsere hjelpenmiddlet ditt avhengig av hvor avansert løsningen er.

Konsultasjon hos Ortoped

Konsultasjon hos ortoped
Er du usikker på om du kan ha nytte av et hjelpemiddel og hvordan du skal gå frem?

Vi tilbyr konsultasjon hos ortoped slik at du får vurdert behovet for hjelpemiddel.

Pris fra kr 900 – kr 1500 avhengig av om det er en utredning eller andre konsultasjoner hos ortopeden.

Med utgangspunkt i det som er din situasjonen diskuterer vi de forskjellige mulighetene sammen, slik at vi finner den løsningen som er best for deg.

Du får også informasjon om støtteordninger, og vi bistår gjerne med søknadsprosesser og andre praktiske forhold.

Vårt mål er å bli stadig bedre. For å sikre kontinuerlig utvikling har vi opprettet en spesialistgruppe som omfatter alle regionene våre, hvor vi deler erfaringer og holder oss oppdatert på de siste nyhetene innenfor området. Vi mener dette er helt nødvendig for å kunne levere den løsningen som er best for deg.

Sammen med vår søstebedrift Team Olmed i Sverige, har vi et eget utviklingsprogram, som sørger for formidling og utvikling av kunnskap, dette vil være med på å sikre kompetansenivået til våre medarbeidere.