Victor-Setsaas-Skage-og-Catrin-Alhaug-mottes-da-de-var-pa-rehabilitering-og-fant-umiddelbart-tonen-igjen-pa-OCHs-aktivitetsdag-i-Vallhall-1

Bordtennis, badminton og nye venner

Tekst: Bjørnhild Fjeld - Foto: Tore Fjeld

Hvor mange ganger kan en badmintonball gå frem og tilbake over nettet før den ramler i bakken? Ganske mange, skulle det vise seg, da OCH Ortopedi arrangerte aktivitetsdag for protesebrukere med badminton, bordtennis, gangteknikk og løping.

«Har ikke vi møttes før?»

Catrin Alhaug og Victor Setsaas Skage kjente igjen fra rehabiliteringsopphold, og fant umiddelbart tonen igjen da OCH Ortopedi arrangerte aktivitetsdag for protesebrukere i Vallhall.

Her fikk de prøve bordtennis og badminton, aktiviteter ingen av dem driver med til vanlig, men som absolutt falt i smak.

– Det er veldig fint å få prøve nye aktiviteter i trygge omgivelser. Men det aller viktigste er at vi får vært sammen, og at vi får møte andre amputerte, sier Catrin.

OCH Ortopedi har arrangert flere aktivitetsdager, og det blir stadig mer populært å delta. Denne gangen var 25 protesebrukere påmeldt – så tilbudet er åpenbart etterlengtet.

Victor-og-Catrin-klarte-a-holde-ballen-i-spill-lenge.-Veldig-goy-1
Lars-Grondalen-er-blant-de-som-takker-ja-til-alle-treningstilbud-han-kan-fa-for-a-mestre-protesen-enda-bedre.-Badminton-var-en-ny-erfaring-2-1

Utfordringer i hverdagen

Victor var i en motorsykkelulykke for et år siden, mens Catrin ble påkjørt av en spylebil i 2020. Begge har møtt utfordringer med å bli vant til en ny hverdag som protesebrukere. En av utfordringene er det å tørre å stole på protesen, slik at den faktisk gjør jobben til det beinet som er amputert vekk.

– Det er ofte mye oppmerksomhet rundt protesen og det beinet som er borte. Men det jeg skulle ønske at det ble snakket og skrevet mer om, er hvor mye belastningsskader vi pådrar oss i andre deler av kroppen, sier Catrin, og demonstrerer hvordan hun selv ofte lener seg på den ene hofta når hun står stille.

– Det er lettere sagt enn gjort å bruke protesen riktig. For det kan være fantomsmerter som blir utløst, og den smerten ønsker man naturligvis å unngå, og så blir konsekvensen at det blir skader i andre deler av kroppen. Det å bli bevisst sitt eget bevegelsesmønster er veldig viktig, mener hun.

Bordtennis-er-en-fin-aktivitet-for-protesebrukere-som-onsker-a-forbedre-balanse-og-koordinasjon-–-og-samtidig-ha-det-goy-sammen-med-andre-1

Jevnlige aktivitetsdager

OCH Ortopedi arrangerer slike aktivitetsdager 1-2 ganger i året, og inviterer protesebrukere fra hele Østlandet.

– Det er helt topp å få komme hit, være i aktivitet, få fri fra jobb og greier, sier Victor som jobber som energimontør-lærling.

Han har vært flink til å trene seg opp i tiden etter ulykken, men vil gjerne lære mer om hvordan han kan være mer i aktivitet og trening.

– Jeg har fått en løpeprotese som jeg ikke har brukt noe særlig. Jeg tok den med hit sånn at jeg kan prøve den litt mer, forteller han.

På aktivitetsdagen stiller OCHs ortopediingeniør opp og kan tilpasse hjelpemidler hvis det er behov for det.

– Vi arrangerer dette for at protesebrukere skal få mulighet til å teste ut andre aktiviteter enn de ellers kommer borti. Kanskje det kan inspirere til å begynne med en ny aktivitet, sier ortopediingeniør Linn Ottem Frydenberg i OCH Ortopedi.

Bordtennisforbundet og Badmintonforbundet deltok også på aktivitetsdagen, der de instruerte i de respektive idrettene. I begge forbundene er det tilrettelagt for parautøvere, og deltakerne som ønsket det fikk tips om lokale klubber de kunne kontakte.

– Mange sliter med å stole helt på protesen, og med balansen. I bordtennis og badminton kommer dette naturlig, så jeg tror det er en fin måte å utfordre seg selv, sier Linn.

Badmintonforbundet-stilte-med-utstyr-til-aktivitetsdagen-1
Fysioterapeut-Mari-Backe-fra-OCH-Ortopedi-Lillehammer-synes-det-er-inspirerende-a-vaere-med-a-arrangere-aktivitetsdager-for-protesebrukere-1