Med bakgrunn fra idretten ville Hanne Kristin ha et yrke som handlet om fysisk aktivitet og helse. Hun vurderte fysioterapi, men endte opp med å velge ortopediingeniørstudiet på OsloMet.
– Jeg fant frem til yrket og søkte studiet uten helt å vite hva det var. Men jeg har aldri angret, sier den erfarne ortopediingeniøren som har jobbet på OCH Ortopedi på Lillehammer siden 2009.
Klinikken på Lillehammer har nylig flyttet inn i nye lokaler, som har gjort det bedre både for pasientene og for de ansatte.
– Vi har fått bedre arbeidsforhold i den nye klinikken, og så er det fint å kunne ta imot pasientene i lyse, moderne og trivelige lokaler, sier hun.
Som ortopediingeniør er det aldri en kjedelig dag på jobb, og noen øyeblikk er til å få tårer i øynene av. Det kan være en pasient som kommer inn i rullestol, og som timer senere reiser seg og går med en ny protese. Men det kan også være en pasient som etter lang tid med smerter og plager, endelig får en godt tilpasset fotseng som gjør hverdagen uendelig mye bedre.
– Jeg møter pasienter med ulike utfordringer, og kan nesten hver dag gjøre en forskjell for et menneske, sier Hanne Kristin.
Det hun liker best med yrket, er å kunne utvikle hjelpemidler som bidrar til at pasientene får økt aktivitet. I årenes løp har hun vært med på å lage for eksempel egne proteser til skikjøring for en aktiv kar. Men selv i utgangspunktet «enkle» hjelpemidler kan som nevnt gjøre en stor forskjell.
Mye har forandret seg på de årene hun har jobbet som ortopediingeniør, for eksempel tilvirkes protesehylser ofte med bruk av Direct Socket-metoden som man kan benytte i stedet for gipsavstøpning. Bruk av scanning og digital modellering gir også flere muligheter enn tidligere.
– Jeg har fått vært med på hele utviklingen i bransjen, og har de «gamle» metodene i bunnen, samtidig som jeg får være med på OCHs og vår eier Össurs bruk av ny teknologi som et satsingsområde. I hverdagen møter jeg også pasienter som er oppdatert på hvilke komponenter og muligheter som er tilgjengelig. Man må holde seg oppdatert slik at man kan finne best mulig løsninger for å gi økt funksjonsforbedring for den enkelte, men det kan også være nødvendig å senke brukerens forventninger.
På klinikken på Lillehammer er de i dag 9 ortopediingeniører og til sammen 24 ansatte. Fagmiljøet er stort nok til at de ulike medarbeiderne kan velge sine spesialområder – men de må også kunne «gjøre alt» ved behov, særlig på våre reiseklinikker.
Hanne Kristin jobber mest med proteser, og er også leder i OCH Ortopedi sin spesialistgruppe for de som jobber med benproteser. Dette er et faglig fellesskap på tvers av klinikkene i Norge – og også Skandinavia – som har jevnlige samlinger og erfaringsutveksling.
– Jeg ser det som en stor fordel å være en del av en større organisasjon. Vi holder oss oppdatert med interne kurs og undervisning – i tillegg til at arbeidsgiveren er flink til å legge til rette for at vi også får faglig påfyll eksternt, mener hun.