Tekst: Bjørnhild Fjeld - Foto: Tore Fjeld
Håkon Kjærnet (31) har alltid likt formgiving, i tillegg til at han er veldig interessert i menneskekroppen. Som faglært ortopeditekniker får han blant annet være med på å lage nye proteser til beinamputerte.
Da han var yngre drømte Håkon om å bli musiker, men etter hvert fant han ut at det var bedre å ha musikken som hobby. Han visste lite om yrket han nå har jobbet med i 7 år.
– Jeg leste om ulike fag jeg kunne velge på videregående, og bet meg umiddelbart merke i ortopediteknikk-faget. Her kunne jeg lære om å forme hjelpemidler i ulike materialer, som skulle passe til menneskekroppen. Jeg syntes det virket veldig interessant, forteller han.
Håkon tok først helse- og oppvekstfag, og deretter VG2 fotterapi og ortopediteknikk. Etter to år på videregående skole fikk han lærlingplass hos OCH Ortopedi. Da fagbrevet var i boks, fikk han tilbud om fast jobb ved klinikken på Helsfyr.
– I begynnelsen jobbet jeg mest med proteser, og jeg synes det var utrolig spennende å kunne bygge nye kroppsdeler som skal passe til hvert enkelt menneske. Jeg oppdaget fort at dette er et yrke der jeg aldri blir utlært. Det finnes ikke to like pasienter, og det er nye utfordringer hver eneste dag, sier Håkon.
Han mener at en god ortopeditekniker må litt fingerferdighet, men også være kreativ og flink til å se løsninger. Interesse for menneskekroppen er også en forutsetning, da hjelpemidlene skal brukes rett på pasientens kropp.
– Dette blir aldri en samlebåndsjobb, jeg må alltid være åpen for nye utfordringer. Og så er det viktig å være samarbeidsvillig, vi er et team som jobber sammen til beste for pasientene, sier han.
Ved OCH Ortopedis klinikk på Helsfyr er det en stor teknisk avdeling med mange erfarne ortopediteknikere. Håkon sier at han ble godt tatt imot fra første stund.
– Jeg har fått gode venner for livet her, og jeg har lært veldig mye av kollegene mine. Her har vi folk som virkelig kan faget, og som gjerne deler av sin kunnskap, sier han.
Tradisjonelt er ortopediteknikk et håndverksfag der det brukes gipsavstøpninger for å lage hjelpemidler som proteser og ortoser. De siste årene er nye metoder blitt tatt i bruk, som scanning av kroppsdeler og 3D-printing av modeller.
– Jeg er veldig glad for å ha en arbeidsgiver som er helt i tet i den teknologiske utviklingen i bransjen. Når det kommer noe nytt, er OCH med Össur i ryggen veldig fremoverlent, mener Håkon.
Han har for eksempel vært med mange ganger på å støpe nye protesehylser med en metode kalt Direct Socket – DS. OCH Ortopedi var den første ortopeditekniske klinikken i Norge som begynte å bruke denne metoden.
– Det er veldig givende å være med på hele prosessen og se med egne øyne hvordan protesen kan hjelpe pasienten. Noen kommer inn i rullestol, og går ut på egne bein, sier den engasjerte ortopediteknikeren.
Håkon beskriver en spennende og variert arbeidshverdag som til tider er hektisk, men samtidig kan han legge fra seg jobben i det øyeblikket han tar av seg arbeidsklærne.
– Det er noe av det jeg synes er fint. Jeg er på jobb når jeg er på jobb, og har fri når jeg er hjemme.