Andreas Hammer hadde egentlig tenkt å bli byggingeniør, men fant ut at det var mer spennende å bygge mennesker enn veier og bygninger. Nå gleder han seg til å komme i gang med å spre bevegelsesglede gjennom jobben som fysioterapeut ved OCH Ortopedi i Ålesund.
Ved flere av OCH Ortopedis klinikker er det ansatt fysioterapeuter, som blant annet organiserer idrettsdager og treningsgrupper. Ved den nye klinikken i Ålesund har fysioterapeuten Andreas Hammer nylig blitt en del av teamet.
– Først og fremst ønsker jeg å gi bevegelsesglede. Jeg skal blant annet arrangere idrettsdager og treningsgrupper for protesebrukere, men også jobbe med hjelpemidler. I første omgang blir det fotsenger og spesialsko som blir mitt ansvarsområde, og etter hvert også ortoser og FES-ortoser, forteller Andreas.
FES-ortoser brukes blant annet til slagpasienter, og fysioterapeuten har tidligere fulgt opp en gruppe med denne diagnosen. Han tror det blir spennende å lære mer om bruken av dette hjelpemiddelet.
Opprinnelig hadde Andreas tenkt å bli byggingeniør, og han studerte dette i halvannet år før han kom frem til at han ønsket en litt mer menneskeorientert studieretning.
– Jeg er veldig glad i matematikk og realfag, men synes det ble for mye jobb ved en PC, og for lite menneskekontakt. Jeg synes også det er mer interessant å «bygge mennesker» enn å bygge veier og hus, sier Andreas, som gikk ut fra fysioterapeutstudiet på Oslo Met i 2019.
Deretter jobbet han noen år i Oslo, før han i 2023 flyttet tilbake til hjemkommunen Sula utenfor Ålesund. Her har han jobbet som kommunal fysioterapeut da han kom over stillingsannonsen til OCH i Ålesund.
– Jeg synes biomekanikk er veldig interessant, og det å jobbe mer med hjelpemidler virket utrolig spennende. Så jeg søkte jobben og var så heldig at jeg fikk den, forteller han.
Andreas kjente litt til OCH fra før, da han jobbet som fysioterapeut i Oslo. Han synes det er veldig positivt at de som ortopedisk klinikk også har oppfølging av pasientene i tiden etter at de har tatt hjelpemiddelet i bruk.
– Den daglige oppfølgingen av pasientene er jo egentlig oppgaven til kommunal fysioterapi. Samtidig ser jeg det som en stor fordel at noen fra OCH er til stede og kan veilede i bruken av et hjelpemiddel, for eksempel når en protesebruker skal gå på ski eller lære å løpe på nytt. Det å kunne prøve ut ting sammen med andre og dele erfaringer, er også veldig nyttig.
Fysioterapeuten kommer til å være med på idrettsdager som arrangeres av andre avdelinger i OCH, og ganske raskt også komme i gang med egne idrettsdager og treningsgrupper i Ålesund.
– Det å få litt ekstra veiledning i trening, kan gjøre at folk får mye mer glede av hjelpemiddelet, mener Andreas.
Våren 2024 flyttet OCH Ortopedi inn i nye klinikk-lokaler i Ålesund sentrum, og her skal det være en fast stab bestående av fysioterapeut Andreas, ortopediingeniør Marie Standal, og klinikkmedarbeiderne Nina Rønstad og Christel Kvam.
– Jeg tror det blir veldig bra å jobbe på den nye klinikken i Ålesund. I løpet av den korte tiden jeg har vært der, har jeg blitt godt kjent med folk, og det er god stemning, sier Andreas.
Han mener det er viktig å ha en klinikk som er lett tilgjengelig for folk i området.
– Mange er i en vanskelig livssituasjon fra før, og da er det fint at den ortopediske klinikken er lett tilgjengelig for dem, slik at de slipper å reise langt, mener Andreas.
Han synes også det er veldig betryggende å være en del av en stor ortopedisk bedrift som OCH.
– Med kolleger over hele landet, kan vi lære av hverandre, det er ekstremt mye kunnskap i organisasjonen. Jeg synes det er en stor trygghet både for meg som nyansatt, og for pasientene, at jeg hele tiden har et stort team i ryggen, avslutter han.