TEKST: BJØRNHILD FJELD – FOTO: TORE FJELD
Som ortopediingeniør har jeg et yrke jeg kan gjøre hvor som helst i verden, sier Sondre Rike, som nylig kom hjem til Norge og OCH Ortopedi etter 14 måneder langt opphold i Sydney. Takket være at det er mangel på ortopediingeniører i Australia, fikk han sjansen til å bo der og gifte seg med sin drømmekvinne.
Da ortopediingeniøren Sondre møtte fysioterapeuten Eleanor på en konferanse i Cape Town, oppsto søt musikk. «Problemet» var bare at hun bodde i Australia og han bodde i Norge. Og i tillegg kom det en pandemi som gjorde det svært vanskelig å reise mellom landene.
Definisjonen på et langdistanseforhold
Man kan trygt si at Eleanor og Sondre har gått gjennom større praktiske utfordringer enn de fleste nyforelskede kjærestepar.
– Etter at vi hadde møttes i Cape Town, fortsatte vi å holde kontakten digitalt, og så møttes vi igjen da Eleanor kom til Norge på en konferanse. Den første tiden var jeg også på besøk i Australia to ganger i året, i 2-3 uker, forteller Sondre.
Men i mars 2020 stengte verden ned – hva skulle de gjøre da? Australia har hatt enda strengere restriksjoner enn Norge, og var en periode helt stengt for innreise.
Sondre og Eleanor begynte da å tenke på hvordan de skulle få til å bo i samme land. Det mest aktuelle var da at Sondre flyttet til Australia så de kunne bo sammen der. Men for å få lov til å få innreisevisum, måtte han oppfylle kriteriet «kritisk personell», det var ikke nok at han var kjæreste med en australsk kvinne.
Som ortopediingeniør er Sondre imidlertid attraktiv på arbeidsmarkedet i Australia, der de har stor mangel på fagpersoner i ortopediske bedrifter. Og språket var heller ikke noe problem, siden han snakker godt engelsk.
– Jeg er veldig rutinemenneske, så jeg hadde ikke klart å bo i et fremmed land over lang tid uten å ha en jobb å gå til. Det er også avgjørende for å komme inn i en ny kultur, mener Sondre.
Gjennom OCH sin eier Össur kom han i kontakt med firmaet APC Prostetics, der han kunne få jobb som ortopediingeniør.
– Etter mye om og men fikk jeg innvilget visum som «kritisk helsepersonell», og kunne endelig bestille flybilletter. Den 5. desember 2020 satte jeg på flyet i retning Sydney. Det var bare 15 personer på flyet, det føltes ganske absurd. På flyplassen ble jeg møtt av politifolk som skulle eskortere meg til hotellet der jeg måtte sitte 2 uker i isolasjon. Jeg fikk ikke lov å gå ut i det hele tatt, men Eleanor kom hver dag og vinket til meg i vinduet, der jeg bodde i 16. etasje, forteller han.
Heldigvis «slapp han ut» til jul, fikk være med på julefeiring sammen med kjærestens familie.
– Jeg begynte å jobbe 10. januar i et firma som lager proteser. Vi var til sammen 9 ortopediingeniører og 8 ortopeditekniker, med bakgrunn fra mange land. Jeg følte at jeg kom fort inn i jobben og miljøet på arbeidsplassen, og pasienter er jo like over hele verden, sier Sondre.
I Sydney er shorts antrekket nesten året rundt, og i stedet for å ta en skitur, drar folk på stranda for å bade. Den kjente stranda Bondi Beach ble hans nye favorittsted.
– Klimaet er veldig behagelig sett med norske øyne. For eksempel kunne jeg sykle til og fra jobb sammen med noen kolleger året rundt, det er ikke like fristende i Oslo.
I ganske lang tid var det veldig lite koronasmitte i Australia, og befolkningen kunne leve mer og mindre normalt.
Planen var også hele tiden at Sondre og Eleanor skulle gifte seg, og de planla bryllup med 90 gjester i slutten av august 2021. I juni gikk Australia inn i et nytt lockdown, og bryllup ble forbudt.
– Det var naturligvis en skuffelse, men i begynnelsen av september ble det lov å gifte seg, med to vitner, fem gjester og pastor til stede. Vi visste jo ikke hvor lenge lockdown ville vare, så vi måtte bare ta sjansen, og heller holde festen senere, forteller Sondre.
september ga de hverandre sitt ja i Petersham Baptist Church i Lewisham, Sydney. Og i desember kunne de endelig samle familie og venner til fest.
Tilbake i Norge
Etter 14 måneder på «utveksling» i Australia var det også tid for at Sondre vendte nesa hjem til Norge og arbeidsplassen på OCH Ortopedi – denne gangen sammen med sin kone.
– Foreløpig jobber Eleanor med en doktorgrad, i tillegg til at hun har en jobb på et sykehus i Australia som hun kan gjøre via nettet. Det er også litt byråkrati for å få opphold i Norge, men det er nå i orden, og planen er at hun skal finne en jobb etter hvert, sier han.