TEKST: BJØRNHILD FJELD | FOTO: TORE FJELD
«Akkurat nå er jeg en veldig lykkelig mann.» Helt siden Johannes Nermo (52) måtte amputere høyrebeinet sommeren 2019, har han sett frem til dagen han kunne suse ned fjellsidene i Hafjell igjen, med alpinski på beina.
– Jeg har som mål at jeg skal gjøre alt det jeg pleide å gjøre før jeg ble amputert, med protese. Det å kjøre på ski igjen er ett av punktene på den lista, sier Johannes, som til daglig driver både hotell og restaurant på det kjente skistedet nord for Lillehammer.
Protese rett i bindingen
For å kunne kjøre på ski med protese er han avhengig av å få tilpasset en spesialprotese som kan kobles rett på alpinbindingen. Så på en gnistrende januardag samlet OCH Ortopedi på Lillehammer et team som samarbeidet om å få Johannes klar for en dag i skibakken.
Mottoet til OCH Ortopedi er «Vi beveger mennesker», og på Lillehammer er det helt naturlig å bidra til at protesebrukere også kan bevege seg skibakken.
For denne første skituren ble Johannes sin vanlige protesefot koblet fra, og erstattet med en alpinprotese.
– På mange proteser er det en hurtigkobling, slik at du kan bytte ut den protesefoten du bruker til vanlig med for eksempel en løpeprotese. Men akkurat for alpint er det sterke krefter i sving, så for den type aktivitet er det mest hensiktsmessig å ha en egen protese som du kun bruker til alpint, sier Helge Bjørnstad i Ottobock, som produserer den aktuelle alpinprotesen.
Før Johannes sin «jomfrutur» møttes hele teamet på klinikken i Lillehammer der ortopediteknikere og ortopediingeniører samarbeidet om å få den nye alpinprotesen til å passe. Ortopediingeniør Hanne Kristin Hårstadhaugen tok også med nødvendig verktøy for å kunne justere protesen mellom hver nedfart.
– På klinikken gjorde vi grovtilpasningen av stillingen på protesen, men det var først når vi kom oss ut i bakken at vi kunne gjør fininnstillingen slik at Johannes fikk det rette trykket på skiene under nedfarten. Litt justering av vinklene under protesehylsen var det som skulle til for at han merket forskjell i svingene – og at han fikk bedre kontakt med underlaget, forteller hun.
Selv om Johannes har veldig mye erfaring med å kjøre på ski, han har til og med vært skikjører på heltid, var han veldig spent da han satte utfor den første turen i barnebakken ved Gaiastova. For én ting er å kjøre på ski med to bein – hvordan ville det være med protese?
– Det gikk langt bedre enn forventet. Litt uvant i begynnelsen, men jeg føler at jeg klarte å knekke koden, sier Johannes.
Med seg i bakken hadde han kameraten Putte Gottlieb, som til daglig jobber med å spesialbygge alpinstøvler og som skiinstruktør. Han ga Johannes flere gode tips underveis om hvordan han kunne lære å mestre bakken igjen.
– Du ble flinkere til å bruke hofta etterhvert, da gikk det bedre, roser Putte.
Senere har de to «ski-nerdene» planer om å lage en ny, spesiallaget alpinstøvel som skjuler protesen.
– Det handler for det første om at jeg vil slippe å svare på samme spørsmål hundre ganger hver gang jeg er i bakken. Men det er også viktig med følelsen og selvtilliten som tøft utstyr kan gi, mener Johannes.
Johannes håper naturligvis på flere turer i skibakken i vinter, og har allerede sendt inn søknad til NAV om å få innvilget aktivitetshjelpemiddel.
– Det er ikke hver dag jeg leverer en alpinprotese, men for den som skal ha det, er det viktig for å kunne være i aktivitet. Har du stått på ski tidligere, klarer du fint å lære deg å stå på ski med protese også, mener Helge i Ottobock.
Klinikkleder Line Therese Hundere ved OCH Lillehammer er enig i dette:
– Vi tror flere kunne hatt glede av dette, og at det er en fin måte å komme seg ut igjen i aktivitet etter amputasjon. I begrepet «Vi beveger mennesker», ligger ikke bare den fysiske bevegelsen, men også den mentale reisen på vei til å oppnå sine mål. Vi i OCH Ortopedi er glade for å kunne være med å bidra til å nå dette, sier hun.