FOTSENGER

HENSIKT OG FUNKSJON

Fotsenger er spesiallagede skoinnlegg som er individuelt fremstilt og tilpasset fotens form. De skal korrigere feilstillinger, avlaste ømme områder og/eller fordele belastningen jevnt under hele foten. Fotsenger virker sammen med skoen. Sko av god kvalitet har en stabil hælkappe og en såle med stivhet i bakre del, samt tilstrekkelig mykhet fremme for å tillate fraspark ved gange. Skoene bør ha en innersåle som er minimum 3 mm tykk, og som kan tas ut slik at fotsengen vi tilpasser får plass.

DAGLIG BRUK

Hjelpemiddelet skal brukes i samsvar med hva som er avtalt med rekvirerende lege og din ortopediingeniør. Når nye fotsenger tas i bruk, vil det alltid være en tilvenningsperiode. Tilvenningsperioden varierer, men kan ofte være mellom 2-3 uker. I denne perioden kan det for mange være nyttig å gradvis øke hvor mange timer om dagen du bruker fotsengene. Du kan bli litt øm eller støl i starten, dette er normalt. Fotsengene skal ikke kjennes smertefulle, da bør du ta kontakt med oss for en time. Føttene må sjekkes regelmessig for eventuelle trykkmerker som ikke går bort. Diabetikere og personer med nedsatt sensibilitet må være spesielt oppmerksomme på dette. Fotsengene blir etter hvert tråkket ned, og gir mindre støtte. Hvor lang tid dette tar avhenger av bruk, slitasje og hvilket materiale fotsengene er laget av. De bør holde godt i minst ett år.

VEDLIKEHOLD

Fotsengene kan vaskes i mildt såpevann, for så lufttørkes. Ved vask i varmt vann eller maskinvask over 30 grader er det fare for at de kan krympe. Vær derfor også forsiktig med å tørke de nær varmekilder som en peis eller v armeovn.

VIDERE OPPFØLGING

Ved levering avtales det kontrolltime dersom det er behov for det. Hjelpemiddelet vil over tid bli slitt ved bruk. Det er viktig at du tar kontakt med oss dersom det skjer forandringer i sykdomsbildet, endringer i kroppsvolum eller vekst.

FORNYELSE

Fotsengene vil ha forskjellig levetid grunnet individuelle materialvalg og bruksmønster. Ved gyldig legesøknad med vedtak fra NAV, kan vi søke om fornyelse på vedtaket én gang pr. år i vedtaksperioden. Dette betyr i prinsipp at du kan ta ut et nytt fotsengpar pr. år. Dersom du lurer på noe angående fornyelse av ditt hjelpemiddel, vil din ortopediingeniør være behjelpelig og gjøre en vurdering sammen med deg. Ta gjerne kontakt med oss for timeavtale.