2024_05_06_7613-1

Jobben min er å være et bindeledd mellom ortopediingeniørene og pasientene

Tekst: Bjørnhild Fjeld - Foto: Tore Fjeld

Mette Nystrøm-Isaksen (39) omtaler seg selv som potet – og poteten passer som kjent til alt. Ved OCH Ortopedi i Østfold har «Mette potet» gjort at de nå kan behandle 50 prosent flere protesepasienter enn de gjorde før.

For noen år siden bodde Mette i Tromsø og jobbet i bokhandel. Da hun fikk barn, ønsket hun seg en jobb med fast arbeidstid fra 8 til 16.

– Jeg visste absolutt ingen ting om den ortopeditekniske bransjen. Men jeg søkte på en jobb på sentralbordet hos OCH Ortopedi, for det å svare på telefoner skulle jeg uansett klare, sier Mette, som etter 8,5 år kan veldig mye mer om både ortopediske hjelpemidler og bransjen som sådan.

2024_05_06_4621-1

Flyttet fra Tromsø til Sarpsborg

Hun er egentlig fra Enebakk, og for tre-fire år siden ble hun lei av vinterværet i Tromsø og ville flytte tilbake til Sør-Norge. Da åpnet det seg en mulighet på klinikken i Sarpsborg.

– Jeg ble oppfordret til å søke på en ledig jobb som teamkoordinator for protesepasienter, forteller Mette.

Denne jobben går kort fortalt ut på å være et bindeledd mellom ortopediingeniørene og pasientene. Det kan for eksempel være planlegging av rehabiliteringsopphold på Unicare, organisering av treningsgrupper for protesebrukere, søknader til NAV og ortopediingeniørenes timeplan.

– Min jobb er å sørge for at fagfolkene her får lov til å gjøre det de kan best, sier hun.

2024_05_06_7589

Har fått fagkunnskap

I løpet av tiden i OCH, har også Mette lært veldig mye om proteser og andre ortopediske hjelpemidler.

– Hvis det ringer en pasient som har problemer med en protese, så kan jeg snakke med vedkommende og få mer klarhet i hva som er problemet. Er det bare en liten justering som skal gjøres? Eller må det lages en helt ny hylse? For at ortopediingeniørene skal kunne sette av den tiden som trengs, er det utrolig nyttig å ha fått klarhet på forhånd i hvor omfattende reparasjon det er snakk om. Det handler rett og slett om å bruke ressursene riktig, forklarer hun.

Mette er opprinnelig faglært omsorgsarbeider, og er veldig glad i å jobbe med mennesker. I tillegg elsker hun å organisere, og er et veldig ordensmenneske, så jobben som teamkoordinator er midt i blinken.

– Jeg synes jeg har en helt fantastisk jobb, med veldig snille og hyggelige kolleger og en herlig dynamikk på arbeidsplassen, sier hun.

Inkluderende arbeidsmiljø

Det sosiale miljøet beskriver hun som veldig fint og inkluderende, og det er oppnevnt en egen begeistringsgruppe som arrangerer alt fra grilling i lunsjen til julebord og sommerfest.

– Hva synes du var det vanskeligste da du begynte i jobben?

– Oi! I starten var det nok å sette seg inn i hvordan NAV-systemet fungerer. I min jobb må jeg kunne lese en søknad og se om den kan gå gjennom hos NAV. Det var noe nytt jeg måtte lære, men det også har gått greit etter hvert, sier Mette.

Som småbarns mamma er hun også glad for å ha en liten bonus som ingen andre på klinikken har: Hun kan ta hjemmekontor når hun trenger det.

– Hvis jeg må være hjemme på grunn av sykt barn eller noe annet, så kan jeg fint jobbe litt hjemmefra. Jeg er heldig som har en veldig fleksibel og imøtekommende arbeidsgiver.