KRISTIN-PA-FES-KURS-I-TORONTO-CANADA-3

KRISTIN PÅ FES-KURS I TORONTO, CANADA

Vår kliniske fysioterapeut Kristin Jahren, har fullført et 6 ukers kurs i Functional Electrical Stimulation in Neurorehabilitation ved Universitetet i Toronto, Canada.

Hun fikk en score på hele 99% etter ukentlige tester og avsluttende skriftlig oppgave. Gratulerer! Kristin har fra før over 13 års erfaring med funksjonelle elektriske ortoser og er en av de med lengst erfaring innen dette feltet i Norge.
Hva har du lært på kurset?

På kurset lærte vi mye basic rundt strømstimulering, ulike stimuleringsparametere og hva som er mest effektivt. Vi fikk også presentert de viktigste forskningsresultatene som er gjort på FES ortoser og opptrening med FES. Funksjonell elektrisk stimulering kan brukes både i rehabilitering og inkorporert i daglige praktiske hjelpemidler (ortoser).

Rent praktisk ble det vist spennende måter å stimulere på over- og underarm for å bedre evnen til å strekke ut armen og åpne hånden slik at pasienten kan gripe rundt gjenstander. De viste også at det er mulig å bruke FES på rygg for å bedre sittebalansen og det samme på muskulatur rundt skulderbladet for bedre stabilitet i arm.

For underekstremitetene gikk vi igjennom stimulering på forside legg mot droppfot. Det er noe vi har lang erfaring med her i Norge. Litt nyere teknologi er stimulering på bakside legg, forside lår, bakside lår og setemuskulatur. Det er noe jeg har jobbet ganske mye med det siste året i FES ortoser på ben, men på kurset ble det vist hvordan dette kan brukes også i rehabilitering for å trene opp balansen stående ved hjelp av en trykkplate-trigging av respektive muskelgrupper til rett tid.

KRISTIN-PA-FES-KURS-I-TORONTO-CANADA-2

Jeg ser etter kurset at FES er et ypperlig treningsverktøy innen nevrorehabilitering og burde brukes mye mer av fysioterapeuter og ergoterapeuter for å få pasienter tilbake i best mulig funksjon etter hjerneslag, ryggmargskader,

MS, CP osv. FES er i tillegg under stor utvikling i funksjonelle ortoser i daglig bruk, som jeg jobber med.

Det er kjempespennende!