LANGRENNSDAG-FOR-PROTESEBRUKERE-–-MESTRING-MED-SKI-PA-BEINA-28

LANGRENNSDAG FOR PROTESEBRUKERE – MESTRING MED SKI PÅ BEINA!

TEKST: BJØRNHILD FJELD – FOTO: TORE FJELD

«Langrennskarrieren» trenger absolutt ikke å være over selv om du bruker protese. 

Omgivelsene kunne ikke vært bedre: Strålende sol og perfekte snøforhold gjorde sitt til at det ble en skikkelig drømmedag for deltakerne.
– Jeg tenkte at det ville være fint å se andre amputerte gå på ski, sier Badra Abdirahman (11), som har kommet fra Fredrikstad for å delta på langrennsdagen til OCH Ortopedi på Skullerud i Oslo.

Slagordet til OCH Ortopedi er «Vi beveger mennesker», og i et land med vinter og snø halve år, betyr det mye å kunne være i bevegelse også med ski på beina.

Trivdes best i bakken

Badra har vært amputert siden hun var 11 måneder gammel, og er blitt veldig flink til å beherske protesen på høyre bein. Når hun skibuksen utenpå, kan ingen se at hun har protese fra låret og ned.

– Jeg har gått på ski noen ganger før, med skolen, forteller Badra, som bodde i Namsos tidligere. Der var det bedre forhold for å gå på ski enn det som regel er i Fredrikstad.

– Lillebroren min er 7 år, kan også gå på ski. Men lillesøster på 2 år, hun kan ikke, forteller den tøffe 11-åringen som ikke var det minste skeptisk til å prøve skiene i bakken.

Igjen og igjen gikk hun opp for å sette utfor, og nesten hver eneste gang klarte hun å stå ned hele bakken. Hele tiden med et stort smil i ansiktet, for dette var GØY!

LANGRENNSDAG-FOR-PROTESEBRUKERE-–-MESTRING-MED-SKI-PA-BEINA-42
LANGRENNSDAG-FOR-PROTESEBRUKERE-–-MESTRING-MED-SKI-PA-BEINA-24

Bremsing er utfordrende

De andre deltakerne koste seg også i det fine været på Skullerud skistadion, der de fikk prøve seg på ulike øvelser i regi av Mari Backe, fysioterapeut i OCH Ortopedi sin avdeling på Lillehammer.

– Jeg gikk en del på ski før jeg ble amputert i 2015. Etterpå har jeg også gått litt. Den største forskjellen er egentlig når jeg skal bremse i nedoverbakker, det kan være litt utfordrende med protese, forteller Hallgeir Brenden, som synes det var nyttig å få noen flere tips til hvordan han kan bli bedre på ski.

Han har en egen langrennsprotese som han bruker, da unngår han at protesefoten vrir seg så lett i fart.

– Det er en stor fordel med en egen langrennsprotese, i stedet for å bruke den vanlige protesen, mener Hallgeir, som ganske riktig har samme navn som den kjente skiløperen fra Trysil.

Terje Østlie bruker mye av fritiden på å spille golf, og jobber på en golfbane, men vil gjerne også lære å bli bedre på langrennsski.

– Det er veldig fint å kunne gå på ski i et slikt anlegg, der det er ganske flatt og god plass til å øve, sier han.

Øvelsene på langrennsdagen inkluderte både svingteknikk, staking og diagonalgang uten staver – og alle var slitne etter en to timer lang første økt. Men etter lunsj var alle klare igjen til nye utfordringer med ski på beina. Og det var bare smilende ansikter å se!

LANGRENNSDAG-FOR-PROTESEBRUKERE-–-MESTRING-MED-SKI-PA-BEINA-17
LANGRENNSDAG-FOR-PROTESEBRUKERE-–-MESTRING-MED-SKI-PA-BEINA-9
LANGRENNSDAG-FOR-PROTESEBRUKERE-–-MESTRING-MED-SKI-PA-BEINA-36