TEKST: BJØRNHILD FJELD – FOTO: TORE FJELD
Annbjørg Håøy (63) har løpt maraton og gått Birken på ski – selv om hun har artrose i en stortå. «Hemmeligheten» er en spesiallaget, ortopedisk innleggssåle til skoene.
Hele livet har Annbjørg elsket å løpe og gå på ski.
Fortvilelsen var stor da favoritthobbyen medførte store smerter i foten.
Etter hver treningstur måtte hun ligge med beinet høyt, og det var vondt i tåen i lang tid. – Det beste jeg visste var å trene. Tenk om jeg måtte slutte med det?
Hva kom smertene av?
Det var mange råd og forklaringer fra ulike hold på hva som kunne være årsaken til Annbjørgs smerter i foten. Hadde hun gått i for trange sko, for eksempel?
– Jeg har aldri likt å gå i trange sko, eller brukt høye hæler, så det hørtes usannsynlig ut.
Da Annbjørg fortalte om smertene i foten til en treningsvenninne, fikk hun råd om å oppsøke en ortopedisk klinikk for å prøve om det fantes et hjelpemiddel.
Det viste seg at smertene kom av at Annbjørg har artrose i stortåens grunnledd. Artrose ble tidligere kalt slitasjegikt, og dette henspiller på at ved artrose er brusken i leddet slitt og får dermed dårligere funksjon. Artrose kan ramme ett eller flere ledd i kroppen.
– Slitasje og forandringer i leddbrusken kommer naturlig med økende alder, men kan også oppstå og/eller forverres som følge av skader eller medfødte feilstillinger. De som har vært veldig aktive, for eksempel tidligere idrettsutøvere, har økt risiko for artrose. Og så er det en viss arvelighet, sier Ina Solvin, som er ortopediingeniør ved OCH Ortopedi.
Fotseng = spesiallaget innleggssåle
Da Annbjørg kom til OCH Ortopedi, laget de en spesialtilpasset innleggssåle til henne, som skulle avlaste foten. Denne sålen kalles på fagspråket en fotseng. Fotsenger lages for ulike tilstander i føttene – for eksempel medfødte feilstillinger – men også skader og slitasjer.
– Etter at jeg begynte med såle i skoene, gikk det ganske kort tid før jeg var smertefri. Jeg kunne løpe, gå på ski og ellers være i aktivitet, uten at jeg fikk vondt. Det var som et vidundermiddel, mener Annbjørg.
– En fotseng gjør at du avlaster foten ved å fordele trykket utover fotsålen. Da blir det ikke så stor belastning på det leddet som har artrose, forklarer Ina.
For å lage fotsenger tilpasset hver enkelt bruker, lages en gipsavstøpning eller en scanning av foten. Denne brukes til å lage individuelt tilpassede innlegg. Cirka én gang i året kommer Annbjørg til klinikken for å få laget en ny såle. Hun har fått innvilget fotsenger fra NAV, etter henvisning fra ortoped. Dette betyr at hun kun betaler egenandel hver gang hun får nye fotsenger.
Kom innom for å prøve
Ønsker du å sjekke ut om avlastende behandling med fotsenger kan være noe for deg?
Kom innom OCH Ortopedi for et uforpliktende tilbud. Hvis du bor i Oslo, kontakt oss for å høre hvilke dager du kan komme på tlf 23 28 82 00.
Du finner kontaktinformasjon for alle våre klinikker i Norge på nettstedet vårt. www.och.no
Rulle eller karbonsåle
Et annet hjelpemiddel som brukes for å avlaste ved artrose i stortåens grunnledd er metatarsalrulle. Her avlaster man leddet ved å styre avviklingen av steget. Dette kan gjøres ved å bygge inn en rulle i fremre del av skoene, og/eller stive av skoene for eksempel med en karbonsåle.
På denne måten lar man skoene styre avviklingen av steget, og avlaster leddet ved å begrense den smertefulle bøyebevegelsen.
– For mange vil disse avlastende tiltakene minske smertene og gjøre at de kan opprettholde en aktiv livsstil, sier ortopediingeniøren.
Du kan ikke bli kvitt artrosen hvis den først har oppstått, men med riktige hjelpemidler kan du leve uten smerter.
– De fleste av oss er sånn at vi unngår smerte så godt vi kan. Så hvis du får vondt av å løpe, vil du som regel slutte med det, sier Ina.
Maraton og Birken
At smertene skulle hindre Annbjørg i å være aktiv, det var selve skrekken. Men takket være de ortopediske hjelpemidlene, har hun løpt mer enn de fleste på samme alder kan drømme om. London Marathon ble gjennomført i 2017, hun har løpt Holmenkollstafetten, gått Birkebeinerrennet og mange andre turrenn på ski.
– Nå er jeg i praksis smertefri. Jeg kan løpe så mye og så ofte jeg vil uten at det gjør vondt, sier Annbjørg, som trener flere ganger i uka sammen med en treningsgruppe i idrettslaget Rustad IL.
Fotsengene er tilpasset slik at de går fint ned i joggeskoene og skiskoene hun bruker, og når hun kjøper nye sko, sjekker hun at sålene passer.
Ortopediingeniør Ina sier at veldig mange vet ikke om at det finnes hjelpemidler, de tror at de bare må leve med smertene. Dette kan i verste fall føre til feilbelastninger og slitasje andre steder i kroppen.
– På grunn av smerter og stivhet vil kroppen ofte forsøke å avlaste ved flytte belastningen bort fra det affiserte leddet, forklarer hun.
Med andre ord kan en liten såle gjøre stor forskjell både for helse og livskvalitet dersom du er en av de som har fått artrose.