Tekst: Bjørnhild Fjeld - Foto: Tore Fjeld
Løpebølgen skyller over Norge som aldri før, men hvordan kan protesebrukere ta del i denne? OCH Ortopedi arrangerte løpe-samling der deltakerne blant annet fikk teste toppfarten på 60 meteren.
OCH Ortopedi har «Vi beveger mennesker» som sitt slagord, og jobber stadig med å finne frem til mye måter å få protesebrukere i aktivitet. På forespørsel fra deltakere på tidligere aktivitetsdager, ble det 26. august arrangert en løpe-økt for høyaktive protesebrukere på friidrettsbanen ved Sognsvann i Oslo.
– Dørstokkmila kan være litt lang for å komme i gang, derfor er det kjempefint med et arrangement som dette der vi kan prøve løping og lære teknikk i trygge omgivelser, sier Sander Krøglid, som ble lårbensamputert for drøyt to år siden.
Økta ble ledet av ortopediingeniør Kenneth Heggdal, som selv er utøver i parafriidrett og blant annet har deltatt i VM. Han har i flere år trent aktivt på sprint og løper 100 meter og 200 meter, i tillegg til å hoppe lengde.
Han forteller at løpetrening for protesebrukere handler om mye av det samme som løpetrening for de med to bein.
– Vi starter med oppvarming, ved å løpe noen runder rundt banen her. Så er det tøying, før vi har «drills», eller løpstekniske øvelser som det også heter. Og så skal dere få hoppe over noen hekker, sier Kenneth, som geleider de andre sju deltakerne gjennom programmet.
Som avslutning får alle teste toppfarten på den klassiske øvelsen 60 meter, der Mauritz Kåshagen fra Norges Friidrettsforbund stiller med helproff elektronisk tidtaking.
– Jeg har ikke løpt på bane på mange år, men dette var gøy! Jeg ser ikke bort fra at jeg vil ta en tur på friidrettsbanen og prøve mer, sier Borgar Dale fra Notodden, som setter stor pris på at OCH arrangerer en slik økt med fokus på løping.
For selv om mye som nevnt er likt, er det også annerledes å løpe med protese. Med ortopediingeniører og fysioterapeuter fra OCH Ortopedi på plass, kan deltakerne spørre om det de lurer på, enten det er protesen, løpeteknikken eller hva slags trening som er smart å begynne med.
Borgar har deltatt på flere av de tidligere aktivitetsdagene, og synes det er veldig fint å møte andre amputerte for å dele erfaringer med både proteser og andre ting.
Han ble benamputert for tre år siden, og har brukt mye tid på å finne tilbake til den samme løpegleden han hadde før amputasjonen.
– Det var noen måneder som var veldig frustrerende. I begynnelsen føltes det som å løpe med en veldig tung gummistøvel, jeg ble liksom ikke venn med protesen. Jeg var som en elg som humpet fra side til side. Men så løsnet det omsider, forteller han.
Borgar har alltid vært glad i å løpe, og synes dette er den perfekte treningsformen for ham. Han løper som regel annenhver dag, en tur på 8 kilometer.
– Alle trenger en eller annen aktivitet for å holde seg i form. For meg har løping vært noe jeg har hatt utrolig mye glede av, og jeg ønsket å fortsette med det også etter amputasjonen. Men det er jo veldig annerledes å løpe med protese, så jeg måtte egentlig lære å løpe på nytt, sier han.
I tillegg var det i starten mye utfordringer med gnagsår og andre ting, men det har han fått orden på nå.
– Det er alltid tungt i begynnelsen når du begynner å trene, så hemmeligheten er å holde seg jevnlig i gang, mener Borgar.
De åtte deltakerne har varierende erfaringer med løping. Noen løper jevnlig, mens andre håper å komme litt mer i gang etter denne samlingen.
Hvis du skal kunne bruke løping som treningsform, er det en stor fordel å ha et såkalt «blade», altså en spesiell løpe protese. Dette kan du søke om å få som et aktivitetshjelpemiddel.
– Jeg har en egen fot for sprint, for lengdehopp, jogging og bading, forteller Kenneth, som har 12 års erfaring som protesebruker, i tillegg til å jobbe som offentlig godkjent ortopediingeniør.
På løpe-økten deltok også Runar Steinstad, som er leder for para utvikling i Norges Friidrettsforbund, og stadig på utkikk etter nye friidrettstalenter. Det var flere av deltakerne som imponerte ham – så kanskje det er noen som får en telefon med spørsmål om å begynne med parafriidrett?