Tekst: Bjørnhild Fjeld
Hvert år får 8000 nordmenn operert inn proteser i knærne, som oftest på grunn av artrose. Pensjonert ortoped Gunnar Knutsen mener noen av disse operasjonene kunne vært utsatt hvis pasientene fikk anledning til å bruke en kne-ortose.
Gunnar Knutsen jobbet i 25 år som overlege ved ortopedisk avdeling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), frem til han gikk av med pensjon i 2019. Han har operert inn utallige kneproteser, og har også forsket på bruskskader i knær.
– Du kan ikke regne med at en kneprotese varer livet ut, særlig ikke hvis du blir operert i relativt ung alder. Og ved re-operasjon blir resultatet sjelden så bra som første gang. Derfor kan det være hensiktsmessig å forsøke å utsette en proteseoperasjon så lenge som mulig, mener den erfarne ortopeden.
Knutsen mener at noen av pasientene med artrose kan ha nytte av en kne-ortose i stedet for å gå rett på operasjon.
En ortose er en støtteskinne som du fester utenpå kneleddet. Ortosen kan korrigere feilstillinger og stabilisere kneet slik at belastningen blir mindre – og smertene blir redusert eller borte.
– Det er spesielt pasienter som på grunn av slitasje på innsiden av kneet er blitt økende hjulbeint, som kan ha god effekt av en ortose. Dersom slitasjen er på utsiden av kneet og pasienten er blitt kalvbeint kan ortose også fungere for noen pasienter.
Knutsen understreker at ortose som hjelpemiddel ikke vil fungere for alle med artrose i kne, men at det kan ha veldig god effekt for noen.
– Jeg mener ortoser blir brukt for lite. Ved utprøving kan en finne ut om ortosen fungerer for pasienten. Noen ganger kan ortosen fungere på samme måte som en operasjon som kutter leggbeinet for å korrigere feilstilling. Dette er et inngrep som er et alternativ til kneprotese for noen pasienter.
Ortopeden advarer også mot å tro at det å operere inn en kne-protese er en «quick-fix». Alle operasjoner medfører en risiko, og du må også være beredt på å bruke tid og krefter på å trene deg opp etter operasjonen.
Artrose er på ingen måte en sjelden diagnose – faktisk må over halvparten av oss må regne med å få artrose i ett eller flere ledd i løpet av livet. Det å få artrose i knær er litt ekstra kinkig, siden kneet som kjent er en kroppsdel det er vanskelig å la være å bruke/belaste.
Artrose i knær kan avdekkes på et stående røntgen-bilde, og kan komme på grunn av skader tidligere i livet. Overvekt gir også økt risiko, samt at noen mennesker er mer genetisk disponert for å få artrose. Med økende alder øker risikoen for symptomatisk artrose.
– Det er typisk korsbåndskader eller skader på menisken som gjør at noen får alvorlig artrose relativ tidlig i livet, sier Knutsen.
Artrose i kneet kan være både smertefullt og livshemmende. Det kan gjøre at det blir vanskelig å gjøre forskjellige aktiviteter som løping, gå i trapper eller annen fysisk aktivitet.
Den beste effekten ved en kne-ortose, er at du får mindre smerter. Dermed kan du også lettere gjøre aktiviteter som har positiv effekt for helsa og livskvaliteten.
Har du først fått artrose, blir du ikke kvitt sykdommen, men du kan gjøre en innsats selv for at det skal være litt lettere å leve med.
– Har du artrose i et kne, er trening første bud, gjerne tilrettelagt av en fysioterapeut. For overvektige er det viktig med vektreduksjon for å redusere belastningen på kneet. Hvis ikke noe av dette har tilfredsstillende effekt, må man ofte ty til smertestillende, sier Gunnar Knutsen.
Med en kne-ortose som hjelpemiddel kan ofte bruk av smertestillende reduseres, du kan klare å stå i jobb og sove bedre om natta.
Ved ForMotion Ortopedi i Tromsø starter nå opp et prøveprosjekt der personer med artrose i kne, kan komme inn på klinikken for å teste om en kne-ortose kan ha positiv effekt for dem. Ta kontakt for å avtale en tid for en gratis test av en avlastende ortoseløsning. Vi tilbyr deg muligheten til å teste løsningen hver fredag i Mai mellom kl. 10.00 og 15.00. Ring 77600810 for å avtale tid.
– Ta kontakt dersom du tror dette kan være noe for deg, sier Markus Sundberg, i ForMotion Ortopedi.
Hva er artrose?
• Artrose ble tidligere kalt slitasjegikt, og er en sykdom som rammer leddene. Det er mest vanlig med artrose i knær, hofter, hender og ryggraden.
• Ved artrose blir brusken i leddet gradvis slitt ned.
• Symptomer på artrose er smerter, stivhet og vanskeligheter med for eksempel å gå trapper.
• Risikoen for artrose øker med alderen, og om du er arvelig disponert. Overvekt og tidligere skader gjør også risikoen større.
• Trening og eventuelt vektreduksjon er førstevalget ved behandling av artrose. Ved alvorlig og smertefull artrose kan det væreaktuelt med en proteseoperasjon.