OCH-170424-Foto-Sverre-Simonsen-26-of-28-1

– Meningsfullt å gjøre barns hverdag bedre

Tekst: Bjørnhild Fjeld

Som ortopediingeniør får Trond Edvardsen (57) være med og utvikle ortoser og andre hjelpemidler som kan gjøre barns hverdag bedre. – Det føles veldig meningsfullt, sier han.

Trond Edvardsen (57) er på sett og vis oppvokst i den ortopeditekniske bransjen. Hans far var ortopediingeniør og drev Nord-Norges Ortopediske Verksted, der Trond selv jobbet frem til bedriften ble en del av OCH Ortopedi i 2018.

– Jeg har jobbet 34 år i bransjen. Først 12 år som ortopeditekniker, deretter tok jeg utdanning som ortopediingeniør. Det å gå over til OCH Ortopedi har vært en veldig positiv opplevelse, forteller han.

OCH-170424-Foto-Sverre-Simonsen-25-of-28-1
OCH-170424-Foto-Sverre-Simonsen-9-of-28-1

Lager barneortoser

De siste årene har Trond jobbet mest med ortoser til barn, et arbeidsfelt han synes er veldig interessant.

– Det jeg synes er spennende med yrket, er at jeg kan kombinere det å jobbe med mennesker, med å få bruke avansert teknologi som 3D-printing og scanning. Ortopediingeniør er også et kreativt yrke, jeg må ofte finne spesielle løsninger for hver enkelt pasient.

OCH har avdelinger over hele landet, og gjennom sin eier Össur samarbeid med klinikker over hele Skandinavia. Trond er med i en spesialistgruppe for barneortoser, og har jevnlig kontakt med kolleger på andre klinikker.

– Jeg får stadig nye faglige utfordringer, og kommer borti mange forskjellige problemstillinger – det er ikke to like pasienter.

I løpet av de årene Trond har vært i bransjen, har det skjedd en enorm utvikling. Noe av siste nye de har begynt med på klinikken i Tromsø, er videoanalyse av gangen til pasienter.

– Med dette verktøyet kan jeg kartlegge gangmønsteret til pasienten. Det kan virkelig gjøre en forskjell for et barn som trenger et godt hjelpemiddel for å klare å gå bedre. Det som er spennende med å jobbe med barn, er å følge med på at de vokser og utvikler seg. Noen ganger kan et hjelpemiddel jeg lager, gjøre hverdagen bedre. Det betyr mye, sier han.

Lever opp til slagordet

Trond har noen ganger vært inne på tanken om å gjøre noe annet, men etter at han begynte i OCH føler han at har fått utvikle seg både faglig og på andre måter.

– Jeg er utrolig godt fornøyd med OCH sine verdier. Det er en organisasjon som vil noe positivt for pasientene, og lever opp til slagordet «Vi beveger mennesker». Jeg synes også det er veldig artig å jobbe et sted som raskt tar i bruk ny teknologi, og har en fremoverlent holdning til ny utvikling i bransjen, sier han.

Det sosiale miljøet på arbeidsplassen er viktig for trivselen, og dette synes Trond er veldig bra. Det er en fin miks av ulike aldersgrupper, og et internasjonalt miljø med kolleger fra Finland, Frankrike, Tyskland, Portugal, Sudan og fra andre steder i Norge. Og de har det veldig hyggelig sammen både på jobben og hvis de treffes ellers.

– Jeg trives veldig godt. Selv om jeg som ortopediingeniør ofte jobber alene med en pasient, er det alltid noen å spørre hvis det er noe jeg trenger å diskutere. Samarbeidet mellom kollegene her vil jeg si er veldig bra.

Utenom arbeidstid hender at de møtes for å spise middag eller for å ta «lønningspils», og et par ganger i året er det felles aktiviteter for alle ansatte.

– Jeg føler meg veldig godt tatt vare på her i OCH, det er et bra sted å jobbe. Det kan være stressende i perioder, med nesten for mange pasienter, men i det store og hele er det en god balanse mellom jobb og privatliv, sier Trond.