2024_05_03_7214-1

Noen ganger opplever Torjus magiske øyeblikk på jobben

Tekst: Bjørnhild Fjeld - Foto: Tore Fjeld

En god ortopediingeniør kan gjerne beskrives som en kombinasjon av en psykolog og en mekaniker, mener Torjus Tollnes Snare (39). Én pasient ønsket seg en bluetooth-høyttaler i protesen – og fikk det.

Torjus utdannet seg først til fysioterapeut, men «oppdaget» etter en stund at det var et yrke som het ortopediingeniør som hørtes enda mer spennende ut.

– Den ortopeditekniske bransjen er på sett og vis en «hemmelig bransje». Selv om jeg jobbet som fysioterapeut, var det så vidt jeg visste hva det var, sier han.

Kreativt å jobbe med hjelpemidler

Det var det kreative aspektet, og muligheten til å forbedre funksjoner på ortopediske hjelpemidler, som gjorde at Torjus «meldte overgang». Nå har han vært i OCH Ortopedi i snart 10 år, siden han startet i turnustjeneste i 2014.

– Det er et flott sted å jobbe. Det er et godt miljø med faglig dyktige kolleger, og jeg får jobbe med mye forskjellig innen fagfeltet.

Torjus jobber til daglig på OCH Ortopedi sin klinikk på Lysaker, men reiser også ut til blant annet spesialistsykehuset Martina Hansens Hospital i Bærum.

– Jeg jobber for det meste med ortoser til kne- og ankelpasienter. Men jeg tilpasser også fotsenger og spesialsko, og er med på å lage proteser, forteller Torjus.

2024_05_03_7211-1
2024_05_03_4571-1

En god porsjon menneskekunnskap

Det er mange årsaker til at folk har vonde føtter, og en god ortopediingeniør må både kunne være en god lytter, samtidig som en porsjon fingerferdighet er en fordel.

– Alt kan læres, men det er viktig å være litt interessert i andre mennesker. Det å ville det beste for folk, og lage best mulig hjelpemidler, er det som driver meg i jobben.

Det er nemlig ikke bare å slå opp i en bok og lese om hva som er det anbefalte hjelpemidlet – en ortopediingeniør må også kunne tolke hva en pasient faktisk trenger for å få et bedre liv.

– Det er veldig gøy å hjelpe folk, og se at du gjør en forskjell. Det kan være alt fra en enkel fotseng, til et stort hjelpemiddel. Og noen ganger kan vi gjøre noe som er «halvmagi». Det å være med og lage DS-proteser (Direct Socket), er helt fantastisk, mener han.

Med fysioterapiutdannelse i bunn, tror Torjus at han har et mer helhetlig innblikk i hvordan hjelpemiddelet og pasienten skal fungere sammen.

– Jeg har kanskje en litt annen måte å undersøke kroppen på, og ser ikke bare på det rent mekaniske med hjelpemiddelet. Jeg synes det er veldig nyttig å ha en litt bredere faglig bakgrunn, sier han.

2024_05_03_7234-1

Holder seg stadig oppdatert

Etter ti år i yrket er Torjus fortsatt på jakt etter å lære noe nytt. Heldigvis har han en arbeidsgiver som er opptatt av det samme:

– Det er en kultur i bedriften for at vi får dra på kurs når vi trenger påfyll. Det at vi er en del av Össur er også en stor fordel. Når det skjer utvikling i bransjen som krever investeringer, er det godt å ha en solid eier i ryggen. Systemene blir stadig bedre, og her opplever jeg at OCH ønsker å være ledende i bransjen.

Det er likevel først og fremst pasientene som gjør at Torjus gleder seg til å gå på jobb. Og noen ganger kan han oppfylle drømmer, som å gi en ung mann en «disko-protese».

2024_05_03_7199-1
2024_05_03_7214-2