TEKST: BJØRNHILD FJELD – FOTO: TORE FJELD
Har du prøvd å løpe med protese, men opplevd at du har fått vondt i det andre beinet, eller i ryggen? Med riktig løpeteknikk kan du løpe både fortere og lengre – uten å få smerter eller skader.
– Det handler ikke bare om løping, men om økt mobilitet. Hvis du lærer hvordan du skal bruke hoftene riktig, vil du kunne få økt mobilitet, gå bedre og fortere. Det er ikke alle som har som mål å kunne løpe 5 km, men kanskje et lite stykke? Med litt opplæring er dette innenfor rekkevidde for veldig mange protesebrukere, sier fysioterapeutspesialist Rachel Humpherson fra spesialistteamet til Össur UK.
Össur er OCH Ortopedi sin eierorganisasjon, og verdens ledende produsent av proteseføtter.
Rachel var i Oslo for første gang i mai 2022, som instruktør på OCH Ortopedi sin idrettsdag for amputerte. Nå i september kom hun tilbake til en ny idrettsdag, og fikk se med egne øyne at flere av deltakerne hadde hatt stor fremgang.
– Du ser det ikke minst på selvtilliten. Første gang ville noen gjemme seg litt vekk, fordi de følte seg usikre på om de i det hele tatt kunne lære å løpe. Men nå tar de sin naturlige plass i gruppa. Det er helt utrolig å se fremgangen fra forrige gang til nå. For eksempel en ung gutt som tidligere ikke hadde løpt i det hele tatt, men som nå lærer løpeteknikk for viderekomne, forteller Rachel, som de siste årene har reist rundt i mange land for å holde lignende idrettsdager.
Hun forklarer at den viktigste forskjellen på å løpe med protese sammenlignet med to fungerende bein, er at du som protesebruker ikke kan bruke ankelleddet. Dermed må du lære deg å bruke hoftene for å skape mobilitet.
– Det handler veldig mye om å bruke hoftene riktig, og få mobilitet i hoften. Dersom ikke har god nok mobilitet i hoftepartiet, vil du kompensere ved å bruke det friske beinet mer, eller du vil bruke ryggen. Dette igjen vil føre til smerter eller skader, sier Rachel.
Det å få på plass riktig løpeteknikk vil også gjøre at du bruker mindre energi – og da kan du bevege deg mer.
– Vi vet jo at mer bevegelse, gir bedre helse, som også gir bedre livskvalitet for den enkelte.
Under idrettsdagen viste Rachel ulike øvelser som deltakerne med fordel kan gjøre jevnlig, for å få økt styrke og mobilitet.
– Lærer du å beherske protesen bedre, kan du delta mer i aktiviteter, gå på treningsstudio eller bare være mer aktiv i hverdagen, mener hun.
For de som ønsker å utvikle løpeteknikken videre, hadde OCH Ortopedi hyret inn Mauritz Kåshaugen, som er trener i parafriidrett i Norges Friidrettsforbund.
– I prinsippet er det akkurat det samme å trene en protesebruker i løping, som en annen løper. Vi terper på det samme – riktig bruk av hofte og det å få fremdrift, sier Mauritz, som håper å få flere amputerte til å bli interessert i å satse på løping.
Noen av deltakerne på idrettsdagen har fått en egen løpeprotese, ofte kalt «blade», som de bruker når de løper.
– En løpeprotese er ikke særlig godt egnet til å gå tur med, det er ingen hæl og du må ha god balanse for å ha nytte av den. Den er utviklet spesielt med tanke på løping, det skal gå fort og rett fremover, sier Sven Johansson, klinisk spesialist i Össur.
Det er langt fra bare idrettsutøvere som kan ha nytte av en løpeprotese – dette vil være et godt hjelpemiddel for alle som ønsker å bruke løping som mosjon.
– Hvis du jogger tre ganger i uka, vil du kunne ha nytte av en løpeprotese. Skal du bare løpe etter bussen, er det bedre med en hverdagsprotese, forklarer Sven.
Han understreker at det er avgjørende viktig med god, individuell tilpasning hvis du skal ha glede av en løpeprotese. Helst bør du ha en egen protesehylse som du bruker kun til løpeprotesen.
– Med en løpeprotese er det enda viktigere at hylsen sitter godt, i og med at det er større krefter i sving. Hvis hylsen ikke passer perfekt, kan du skade deg.
Idrettsdagen til OCH samlet 22 deltakere – i tillegg til ortopediingeniører, ortopediteknikere og fysioterapeuter som var til stede for å veilede og observere.
– Vi ønsker å arrangere idrettsdag med fokus på løpeteknikk 2 ganger i året – høst og vår. I tillegg vil vi arrangere en skidag til vinteren, forteller Lise Sundby Nybo, klinikkleder ved OCH Ortopedi på Helsfyr i Oslo.
I forkant av idrettsdagen med praktiske øvelser i Vallhall, var det fagseminar med ulike foredrag for ortopediingeniører i OCHs lokaler på Helsfyr. Her fikk deltakerne informasjon og inspirasjon om alt fra løpeteknikk for viderekomne, til det siste nye innen løpeproteser.