Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld
Får idrettshelter og hverdagshelter tilbake på banen. Enten du er profesjonell idrettsutøver eller aktiv mosjonist – skader er «den store skrekken». Må du slutte å trene? Heldigvis finnes det ofte hjelpemidler som får deg raskt tilbake på banen.
Ortopediingeniør Lars Goplen har sin daglige arbeidsplass ved OCH Ortopedi sin avdeling på Storo, ved Volvat NIMI der han lager hjelpemidler til alt fra landslagsutøvere til «folk flest» som liker å trene.
– I prinsippet gjør vi det samme som på en vanlig ortopediteknisk klinikk, men vi har nok mer erfaring med å lage hjelpemidler til de som er aktive, sier Goplen.
Dette betyr for eksempel at du kan få en innleggssåle som er spesialtilpasset fotballskoene – eller en kneortose som gjør at du fortsatt kan trene håndball. En kneortose er en støtteskinne som festes på kneet, og kan avlaste opp til 18 prosent av kroppsvekt i området som skal avlates, stabilisere samt redusere smerter.
Andre hjelpemidler kan være ankelstøtter, albueortose eller håndleddsstøtter.
– Vi lager hjelpemidler som du kan bruke i en opptreningsfase eller når du utøver idretten din, forklarer han.
Kan redde karrieren
Er du profesjonell idrettsutøver kan en skade i verste fall stoppe karrieren din, så derfor er det helt avgjørende å få riktige hjelpemidler så fort som mulig.
– Hvis du lever av idretten din har du ikke tid til å vente til du blir bra av deg selv. Det vi kan gjøre, er å lage tilpassede hjelpemidler som gjør at du kan trene deg opp til å kunne konkurrere igjen så raskt som mulig, sier Goplen.
På NIMI jobber ortopediingeniøren i tett samarbeid med andre behandlere som leger, fysioterapeuter og kiropraktor.
– Vi behandler de samme skadene som det offentlige helsevesenet, men det er kortere ventetid. Fra du bestiller time er det sjelden mer enn en uke til du får komme, og hjelpemiddelet er klart i løpet av en uke eller to. Det kan også gå fortere. Dette gjør at du kommer raskt i gang med trening igjen.
Hjelpemidler kan i noen tilfeller også gjøre at du slipper operasjon, eller kan utsette operasjon til senere.
Ikke bare for profesjonelle
Det er absolutt ikke bare profesjonelle idrettsutøvere som kommer til NIMI for å få hjelp. For mange er trening en viktig del av hverdagen, og de ser mørkt på å måtte slutte å trene for en lengre periode.
– Selv om du bare trener noen ganger i uka for å holde deg i form, kan du få belastningsskader. For eksempel beinhinnebetennelse, akillessmerter eller plantar fascitt. Etter behandling og treningsopplegg av lege eller fysioterapeut, kan et hjelpemiddel gjøre at man kan komme raskere i gang med trening igjen, sier Goplen.
De siste årene har han sett at det er stadig flere som får belastningsskader, både blant toppidrettsutøvere og mosjonister – og også barn og unge.
– Dette henger sannsynligvis sammen med at flere satser mer ensidig på én idrett. Barn og unge spesialiserer seg tidligere, sier han.
Oppsøker du NIMI, som er et privat helsesenter, koster det som i annen privat helsetjeneste. Det vil si mer enn i det offentlig – men for mange er det verdt å betale denne prisen for å få hjelp fortere.