Proteser

HENSIKT OG FUNKSJON

En protese er et ortopedisk hjelpemiddel som skal erstatte helt eller delvis tap av en legemsdel. OCH ortopedi lager proteser for å gjenopprette gangfunksjon. I tillegg kan vi produsere kosmetiske proteser, dusjproteser og spesialproteser til ulike aktiviteter som svømming og løping.

DAGLIG BRUK OG VEDLIKEHOLD

Protesen skal brukes i samsvar med hva som er avtalt med rekvirerende lege, din ortopediingeniør og eventuelt fysioterapeut. Gnag- og trykksår er en risikofaktor ved protesebruk. Sjekk derfor alltid amputasjonsstumpen og vær oppmerksom på røde merker. Stumpsokker kan brukes for å kompensere for volumendringer. Dette gjelder særlig nyamputerte, diabetikere og hjerte-/karsyke. Blodfortynnende og vanndrivende medisiner kan også føre til væskeansamling. Hygiene er viktig for vellykket protesebruk. Liner og amputasjonsstump må rengjøres hver kveld.

VIDERE OPPFØLGING

Etter utlevering av protesen settes det opp en eller flere regelmessige kontrolltimer. Slik er du sikret en god oppfølging fra oss. Dette er en god og nødvendig trygghet for deg som bruker og oss som behandlere. Vi vil anbefale at hjelpemiddelet kontrolleres av oss minimum en gang per år. Ved akutte problemer må du ta kontakt med oss snarest mulig.

FORNYELSE Proteser har ulik livsvarighet grunnet individuelle materialvalg og bruksmønstre. Dersom du lurer på noe angående fornyelse av ditt hjelpemiddel, vil din ortopediingeniør være behjelpelig og gjøre en vurdering sammen med deg. Ta gjerne kontakt med oss for timeavtale.

RETUR/GJENVINNING

Proteser som ikke lenger anvendes kan enten leveres til din ortopediske klinikk eller nærmeste miljøstasjon.

PDF: (Åpnes i eget vindu) PROTESER-20200805.pdf