Etter 35 år som fotballspiller, fikk Sami Kinnunen (49) skade i kneet da han skulle reise seg fra sofaen. Takket være et ortopedisk hjelpemiddel kan han likevel spille ishockey, stå på ski, gå turer i fjellet – og ikke minst holde seg på beina i mange timer i jobben som operasjonssykepleier.
Men den mest alvorlige skaden fikk han for 2,5 år siden, da han skulle reise seg fra sofaen.
– MR-bildet viste at det var skade i bakre korsbånd på det høyre kneet. I tillegg var det artrose i kneet, forteller Sami.
Han fikk raskt beskjed om at han var altfor ung til at en kneprotese-operasjon var aktuelt. Samtidig opplevde han å få mye smerter under og etter aktivitet.
– Det var gjerne vondt i mange timer etter at jeg hadde gått en fjelltur, for eksempel. Jeg fikk også vondt andre steder enn i kneet, som i hofta.
For snart ett år siden fikk Sami tips av en bekjent om at han burde prøve en kne-ortose, som kunne støtte og avlaste kneet.
– Jeg fikk lov til å ta med en ortose hjem, som jeg kunne bruke i noen uker. Allerede dagen etter, testet jeg å bruke ortosen på en fjelltur. Jeg merket det ikke så mye da jeg gikk oppover, men i nedoverbakkene på vei tilbake vei tilbake kjente jeg stor forskjell, forteller han.
Med en ortose på kneet blir belastningen flyttet, slik at det ikke blir så stort press på kneleddet. En ortose kan redusere belastningen på kneet med 20 prosent. Dette utgjør mange kilo i løpet av en dag.
På grunn av den gode effekten i prøveperioden, fikk Sami en tilpasset kne-ortose som et ortopedisk hjelpemiddel. Dette kan du få dekket via NAV.
Etter at Sami begynte å bruke ortose, har han fortsatt med de fleste aktivitetene han tidligere gjorde. Han er målvakt på et ishockey-lag, spiller golf, står slalåm, går langrenn og fotturer i fjellet.
– Det eneste jeg ikke kan gjøre lenger, er fotball og jogging, sier Sami.
Han bruker ikke kne-ortosen absolutt hele tiden, men tar den alltid på hvis han vet at han skal gjøre aktiviteter som medfører belastning på kneet. Han blir ikke alltid helt smertefri, men får mye mindre smerter enn det han hadde før han fikk ortosen.
– Jeg tar aldri smertestillende, sier han.
I jobben som operasjonssykepleier på Universitetssykehuset i Nord-Norge har ortosen vært uunnværlig. Her må han ofte stå oppreist i flere timer under en operasjon, uten mulighet til å ta en pause.
– For en stund siden hadde vi kurs i hjerte-lunge-redning på jobben. Da hadde jeg på ortosen, og vi måtte være mye på knærne. Etter det hadde jeg vondt hele kvelden, forteller Sami.
I tillegg til å bruke ortose, får han en injeksjon av hyaluronsyre i kneet hver sjette måned. Dette er et ekstrakt som utvinnes av kammen på en hane, og som bidrar til å «smøre» kneleddet.
Takket være disse to hjelpemidlene kan altså Sami både være i full jobb og leve som han ønsker med mye fysisk aktivitet.