TILBAKE-PA-BANEN-MED-KNE-ORTOSER-3

TILBAKE PÅ BANEN MED KNE-ORTOSER

TEKST: BJØRNHILD FJELD – FOTO: TORE FJELD

Den tidligere toppspilleren John Erik Rustad trodde at han måtte legge tennisracketen på hylla, men ved hjelp av ortopediske kneortoser er han nå mer aktiv enn på mange år. – Dette har rett og slett vært fantastisk for livskvaliteten, sier 59-åringen

Tilbake på banen med kne-ortoser

I 50 års-alderen begynte John Erik Rustad å slite med nattesøvnen på grunn av vonde knær. Det ble også vondt å gå trapper, og han lette febrilsk etter sitteplass på pendlertoget til Oslo.

– Det var en lang periode jeg ikke kunne trene i det hele tatt, og jeg hadde mye smerter, forteller han.

59-åringen fra Holmestrand har levd et langt liv i toppidretten, og har blant annet vunnet 5 NM-gull på 1980-tallet. Han er i dag aktiv tennismosjonist, i tillegg til at han er tennistrener for barn og voksne.

Årsaken til smertene viste seg å være artrose i knærne, på folkemunne kalt slitasjegikt. Dette er i dag en folkesykdom som rammer stadig flere – man antar at cirka 5 prosent av befolkningen på et tidspunkt får artrose i kne.

Ble anbefalt ortopedisk hjelpemiddel

Rustad ble anbefalt av sin lege å prøve ortopediske hjelpemidler for å få bukt med smertene i knærne. Alternativet var å operere inn en kne-protese, men dette er komplisert operasjon som blir sett på som siste utvei for personer med artrose i knær.

– En kne-ortose fungerer dels som en støtte for knærne, dels for å rette opp feilstillinger, forklarer Torjus Tollnes Snare, som er ortopediingeniør ved OCH Ortopedi sin avdeling på Lysaker.

Ved å avlaste den artroserammet delen av kneet, reduseres også smertene, og hverdagen blir lettere å mestre.

Det kan være ulike årsaker til at en person får artrose i knær. Det er mest vanlig blant personer over 60 år, og overvekt er en risikofaktor. Men det er også yngre som får problemer med knærne, for eksempel på grunn av en medfødt feilstilling.

Kan gi et bedre liv

Heldigvis finnes det hjelpemidler som på en relativt enkel måte kan hjelpe personen med å artrose til å få et bedre liv. Artrose i knærne kan ikke kureres, men du kan redusere plagene ved hjelp av tiltak som minsker belastningen, som ortoser og styrketrening.

TILBAKE-PA-BANEN-MED-KNE-ORTOSER-2
TILBAKE-PA-BANEN-MED-KNE-ORTOSER-8

John Erik Rustad har nå brukt ortoser på knærne i snart fire år. Han bruker nå ortosene hver gang han trener og når han er tennistrener. Han kommer også til å bruke ortosene på fremtidige fotturer i fjellet.

– Knærne ble gradvis bedre etter at jeg begynte å bruke ortosene. Nå har jeg ikke smerter om natten i det hele tatt. Jeg kan også trene så mye jeg vil, sier han.

Takket være at han bruker ortosene under trening, kan han få styrket muskulaturen slik at knærne også tåler bedre de brå bevegelsene som gjøres i tennis.

Alternativet til å bruke ortoser er for noen å bruke smertestillende midler for å dempe smertene.

– Ved å bruke ortosene kan jeg holde meg i form og det har i seg selv mange positive effekter. Jeg sover også godt om natta igjen, og har ikke noen problemer med å gå trapper lenger, sier Rustad.

TILBAKE-PA-BANEN-MED-KNE-ORTOSER-15
TILBAKE-PA-BANEN-MED-KNE-ORTOSER-6
TILBAKE-PA-BANEN-MED-KNE-ORTOSER-14

Dette er artrose

  • Artrose er den medisinske betegnelsen på slitasjegikt i ledd. Artrose kan ramme alle ledd i kroppen, og forekommer oftest i nakken, ryggen, hofteleddene og knærne.
  • Symptomene ved artrose kommer som regel gradvis. Det er særlig smerter ved bevegelse og belastning, men noen får også nattsmerter som påvirker nattesøvnen.
  • Årsaken til artrose er belastning på leddet gjennom mange år. Ved gjentatte belastninger vil brusken i leddet kunne slites ned, og det dannes små forkalkninger. Det som en gang var to oljeglatte leddflater som gled mot hverandre, kan utvikles til å bli to ru overflater. Dette fører til friksjon og betennelser ved belastning.

 

  • Kilder: Norsk Helseinformatikk og Store medisinske leksikon

Kom innom for å prøve

Ønsker du å sjekke ut om avlastende behandling med ortoser kan være noe for deg? Kom innom OCH Ortopedi sin avdeling på Lysaker for et uforpliktende tilbud. Ta kontakt for å høre hvilke dager du kan komme på tlf 23 28 82 00.