Treningsgruppe-OCH-16

Treningsgruppe for protesebrukere

Tekst: Bjørnhild Fjeld - Foto: Tore Fjeld

Nytt treningstilbud for benamputerte

Har du vært på rehabiliteringsopphold, men vil gjerne trene mer på gangteknikk? OCH Ortopedi har startet treningsgruppe for protesebrukere som ønsker å bli bedre til å gå.

Selv om de har fått god hjelp på rehabiliteringsopphold, er det mange benamputerte som gjerne skulle ha lært bedre gangteknikk. OCH Ortopedi har nå startet opp en treningsgruppe for benamputerte på klinikken på Helsfyr.

– Deltakerne har ulik erfaring – noen har brukt protese i mange år, mens andre er ganske nyamputerte, forteller fysioterapeut Lise Solem Kure, som har ansvar for treningsgruppen.

Månedlig gruppetrening

Det er gruppetrening cirka én gang i måneden, og du får trene sammen med 4-5 andre protesebrukere, under kyndig veiledning av fysioterapeut og ortopediingeniør.

– Dersom du har en feil gangteknikk, vil du kunne få skader og smerter i ryggen, hofta og det «friske» beinet. Ved å gjøre noen øvelser for styrke og balanse, kan du forebygge slike plager, og få mer glede av protesen, forklarer Lise.

På den mest snørike dagen hittil i januar, møter vi tre godt voksne menn som har ulik erfaring som protesebrukere.

Lars Grøndalen er veteranen i gruppa, han ble amputert i 2019. Han har etter hvert blitt god venn med protesen, men vil gjerne lære enda mer. Og da er det fint å komme på trening sammen med andre protesebrukere.

Treningsgruppe-OCH-25
Treningsgruppe-OCH-24

Vanskelig å bøye seg

Ivar Gyllstrøm har brukt protese i drøyt 2 år, og synes den største utfordringen er å bøye seg.

– Det å bøye seg for å ta på sko og støttestrømper er vanskelig, særlig for meg som også har litt stor mage, sier han.

Han har aldri vært den som har vært mest glad i å trene, men nå takker han ja til all trening han kan få.

– Jeg går til fysioterapeut sammen med en gruppe en gang i uka. Der har jeg fått et veldig bra treningsprogram. Men jeg vil gjerne bli flinkere til å gå med protesen, sier Ivar.

Den ferskeste protesebrukeren i gjengen er Odd-Arne Pedersen, som ble amputert for drøye halvannet år siden. Han synes han har hatt en del plager i sin nye tilværelse, og vil gjerne lære hvordan det bli mindre plagsomt å gå og gjøre andre ting.

– Det sosiale er også viktig, det å møte og bli kjent med andre benamputerte, sier fysioterapeut Lise.

Treningsgruppe-OCH-23
Treningsgruppe-OCH-15

Øvelser alle klarer

Gruppetreningen foregår inne på et behandlingsrom på klinikken, og du trenger ikke treningstøy for å delta. Øvelsene gjøres på en treningsmatte, og du kan støtte deg til en stol hvis du synes det er vanskelig å holde balansen.

– Det er viktig å lære å stå på protesebeinet, forklarer fysioterapeuten.

I tillegg har alle godt av å være mer aktive, og på disse gruppetreningene får deltakerne nyttige tips om hvordan de kan få til nettopp dette.

Én av utfordringene deltakerne får, er at de skal øve på å legge seg på ryggen på matta, og deretter komme opp igjen.

Både Ivar og Odd-Arne er skeptiske, de tror ikke de klarer å komme opp igjen. Men så får de se hvordan Lars gjør det, han legger seg på ryggen og kommer opp igjen lett som bare det. Da vil de andre også prøve!

– Det er veldig smart å øve på dette her, i trygge omgivelser. Da slipper du å komme i en situasjon der du ramler og ikke kommer deg opp igjen, tipser fysioterapeut Lise.

Treningsgruppe-OCH-12
Treningsgruppe-OCH-6

Hvis dette tilbudet er noe for deg – ta kontakt med OCH Ortopedi på Helsfyr.