2021_04_29_7144

VIL GI EN HÅNDSREKNING FOR BEDRE HÅNDFUNKSJON

Tekst: Bjørnhild Fjeld / Foto: Tore Fjeld

Har du mistet hele eller deler av håndfunksjonen, blir mange dagligdagse oppgaver som påkledning og matlaging fort veldig klønete.

Fysioterapeut Kristin Jahren er nyansatt i OCH Ortopedi, etter å ha jobbet i mange år i hjelpemiddelfirmaet Cypromed.

Hun har spesialisert seg på hjelpemidler til de som har fått en ensidig lammelse, for eksempel som følge av hjerneslag, ryggmargsskade, multippel sklerose eller cerebral parese

– Etter et hjerneslag er det viktig å komme opp å gå – men det er også viktig å få tilbake håndfunksjon. De siste årene har jeg jobbet med ulike håndhjelpemidler som kan brukes som en del av rehabilitering, men også permanent i hverdagen, sier Jahren.

Dårlig hånd påvirker livskvaliteten

Hun har opp gjennom årene møtt mange slagrammede som har vært frustrerte over sin dårlige håndfunksjon. Det kan være smerter og spasmer, og en følelse av at den ene armen bare er «i veien».

– Det er faktisk noen som sier at det hadde vært bedre å amputere armen, forteller fysioterapeuten.

Jahren tror mange pasienter, og også leger, ikke er klar over at det finnes mange gode hjelpemidler som kan bidra til at håndfunksjonen kommer delvis tilbake.

– Det er for eksempel ortoser som gjør at du kan gripe. Det finnes også ortoser som bruker strøm for å stimulere nervene og dermed musklene. Slik ortoser har vært brukt en god stund for å gi bedre gangfunksjon, men elektriske håndortoser er relativt nytt i Norge, sier hun.

Kristin Jahren ser frem til å løfte sin nye arbeidsgiver OCH Ortopedi med økt kompetanse også på hånd-feltet.

– Jeg synes det er kjempespennende å samarbeide med teknisk avdeling, der det er mange flinke fagfolk som er eksperter på bruk av ulike materialer. I det siste har vi for eksempel fått laget en tommel-ortose i silikon, som vi har «pyntet» med en Liverpool-logo.

I mange tilfeller må også håndhjelpemidler spesiallages for hver enkelt bruker, og da er det godt å spille på lag med kreative ortopediingeniører.

VIL-GI-EN-HANDSREKNING-FOR-BEDRE-HANDFUNKSJON-8

Håndtrening i gruppe

Når pandemien er over, ønsker fysioterapeuten å sette i gang med gruppetrening for slagrammede, spesielt med tanke på håndfunksjon.

– Jeg har sett at systematisk trening av håndfunksjonen har veldig god effekt for den enkelte. Det å komme hit til OCH for å trene sammen med andre, vil både være sosialt og ikke minst svært nyttig for å kunne mestre praktiske oppgaver i hverdagen, mener Jahren.

 

VIL-GI-EN-HANDSREKNING-FOR-BEDRE-HANDFUNKSJON-5
VIL-GI-EN-HANDSREKNING-FOR-BEDRE-HANDFUNKSJON-6