Skip to content
Menu

Ortopediske hjelpemidler

Ortopediske hjelpemidler er individuelt tilpassede proteser, ortoser og ortopedisk fottøy som skal erstatte en tapt legemsdel eller erstatte- /gjenopprette tapt funksjon i bevegelsesorganene.

ORTOSER

Ortose er en støtteskinne eller bandasje som fungerer som en ytre støtte for muskler, ledd, skjelett og nerver som følge av skade eller sykdom.

Hensikten med en ortose er å lindre smerte, forenkle og forbedre aktivitet eller motvirke feilstillinger.

Enten du er ung eller gammel, toppidrettsutøver eller ikke fullt så aktiv, kan du komme i situasjoner hvor en ortose kan være både nødvendig og til stor nytte.

Ortoser brukes for eksempel ved

  • tennisalbue – for avlastning
  • kneskader – for smertelindring
  • nerveskade eller sykdom – for å erstatte en funksjon som er redusert eller tapt
  • ryggsmerter – for å redusere smerte
  • kneleddsartrose – for avlasting av det leddet som er årsaken til plagene
  • rehabilitering etter operasjon eller skade – for å beskytte leddbånd og annet som skal leges

Innenfor helse- og omsorgstjenesten benytter vi ortoser i mange sammenhenger, blant annet for å påvirke bevegelsesmønstre slik at det blir så normalt som mulig til tross for skade eller sykdom, for å beskytte ledd eller bløtvev, eller for at en skade skal leges best mulig.

More

PROTESER

En protese erstatter en kroppsdel som er borte på grunn av skade eller sykdom, eller fordi den manglet ved fødselen.

Formålet med protesen er at den skal fungere mest mulig likt den kroppsdelen som er erstattet. Det betyr at den må kunne belastes og/eller overføre kraft. Men proteser kan også være aktuelt ut fra rent estetiske grunner.

Det finnes flere typer proteser, blant annet

Benproteser

Denne vil alltid lages individuelt slik at den er tilpasset kroppen din best mulig. Hvordan protesen skal se ut og hvilke funksjoner den skal ha kommer an på dine forutsetninger og aktivitetsnivå.

Hvis du har amputert under kneet slik at du fortsatt har ditt eget kneledd festes protesen på leggen din. Er du amputert over eller i kneet vil protesehylsen ha et kunstig kneledd og festes oppe på låret.

Armproteser

Når protesen erstatter en viktig funksjon kan vi lage en konvensjonell protese som styres ved hjelp av vaier eller en elektrisk protese hvor bevegelsene styres av elektroder. Hvis armprotesen er av rent kosmetiske grunner vil vi legge vekt på å lage den så pen som mulig, og med lavest mulig vekt.

Spesialproteser

Når vanlige proteser ikke fungerer bra nok kan vi lage en spesialprotese. Det kan for eksempel være en skistavprotese som må være mer fleksibel enn en vanlige protese, eller protese for løping og svømming.

Hvis du ikke har hatt protese før, eller trenger en ny som er bedre tilpasset, er du velkommen til en konsultasjon hos oss. Vi har lang erfaring med utvikling og tilpasning av proteser og er opptatt av å finne den løsningen som er best for deg og din situasjon.

SKO & FOTSENG

Skoinnlegg som er individuelt tilpasset foten kalles en fotseng. Ofte brukes fotsengen sammen med spesialsko.

Hensikten med fotsenger er å korrigere feilstillinger, avlaste ømme områder eller fordele belastningen jevnt under fotsålen.

Ømme områder er ikke kun begrenset til føttene. Smerter i rygg, bekken, hofter og knær kan også være relatert til fotlidelser eller feil i gangfunksjonen. I disse tilfellene vil en fotseng kunne bidra til mindre smerter og en bedre hverdag.

Fotsengen lages etter et fotavtrykk og en gipsavstøpning. For at fotsengen skal fungere optimalt kreves det også gode og riktige sko.

I gjennomsnitt kommer hver av oss til å gå en distanse tilsvarende fire runder rundt jorden i løpet av vår levetid, og for hvert steg belastes foten med inntil to ganger kroppsvekten. Da er det viktig å ta vare på føttene!

Hvis du har smerter og trenger ønsker å se på muligheten for fotseng eller spesialsko er du velkommen til en konsultasjon hos oss. Vi har lang erfaring med produksjon og tilpasning av innlegg og sko. Ut fra dine spesifikke behov finner vi frem til den typen som er best for deg.

Ta kontakt med din nærmeste klinikk for konsultasjon