Skip to content
Menu

Symptomer

Brennende følelse under fotsålene, ømme benhinner eller merkbare helsporer er bare en del av de plager du kan oppleve.

Nedenfor kan du lese mer, og finne ut hvordan vi kan hjelpe deg med å lindre dine plager. Ta gjerne kontakt med oss for ytterligere råd og hjelp.

Smerte i akillessenen

Symptomer

Hvis du har smerter i og rundt akillessenen kan årsaken være økt eller ekstra intens belastning over en periode. Mange sier at akillesseneproblemer oppstår på grunn av en betennelse, men den virkelige årsaken er som oftest gjentakende småskader på selve senen. Typiske symptomer er smerte, stivhet og vanskeligheter med å komme i gang etter hvile. En medvirkende årsak til stadige skader kan være at ett eller flere ledd i ankelen beveges utover det som er normalt (hypermobilitet), ofte på grunn av slakke leddbånd. Dette fører til at foten ruller innover når den belastes gjennom steget (pronasjon).

Behandling

Hvis årsaken til smertene er at du har en feilstilling i foten kan vi korrigere det med stabile sko, ofte i kombinasjon med fotsenger (individuelt tilpassede innleggssåler). Vi kan også legge inn kiler i skoen for å redusere belastningen på senen. Kilene skal kun brukes i en begrenset periode til den akutte smerten blir mindre. De enkleste kilene er ofte laget av kork, men det finnes også kiler i støtdempende materialer som silikon. Hælkiler er spesielle kiler som bidrar til å minste draget i akillessenen. Disse skal helst brukes i begge skoene, ellers blir det ene benet lenger enn det andre.

Smerte i forfoten

Symptomer

Smerte i forfoten kan komme av nerver som ligger i klem (Mortons nevrom). Den vanligste årsaken er en nedsunket fremre tverrbue, men det kan også komme av at foten blir klemt sammen på grunn av for smale sko. Hvis nerven er i klem over lengre tid kan den bli tykkere, noe som fører til at den kommer i ytterligere klem.

Behandling

Den beste behandlingen er brede sko og innleggssåler med pelott. Pelott er en forhøyning som lages på innleggssålen, rett bak leddhodene i forfoten. Pelotten gjør at den nedsenkede tverrbuen løftes opp igjen. Dermed øker avstanden mellom leddhodene og trykket på nerven blir mindre. En pelott kan både redusere smertene og forebygge ytterligere problemer.

Hammertå (klotå)

Symptomer

Når en eller flere tær ved siden av stortåen er bøyd slik at leddene midt på tåen stikker opp og blir det høyeste punktet, kalles det hammertå eller klotå. Den medisinske definisjonen på hammertå er at begge tåens mellomledd og ytterleddet er bøyd. Tilstanden kan føre til at skoen trykker på leddene fra oversiden og gi en øm fortykning av huden (liktorn). Liktorn kan også oppstå på tåspissen.

Den vanligste årsaken til hammertå er en nedsunket fremre tverrbue eller bruk av for trange sko. Hammertå kan også oppstå som følge av innoverbøyd stortå (Hallux valgus) eller ved reumatisme.

Behandling

Siden tærne må ha god plass både i høyden, lengden og bredden er det ekstra viktig å velge riktige sko. I tillegg bruker vi fotseng med pelott for å støtte fremre tverrbue og skape bedre forutsetninger for tærne. Pelott er en forhøyning som lages på fotsengen, rett bak leddhodene i forfoten. Pelotten gjør at den nedsenkede tverrbuen løftes opp igjen. Dermed øker avstanden mellom leddhodene og trykket på nerven blir mindre. Fotsengen kan også lages slik at den avlaster ømme liktorner.

Vondt i foten – Hælspore

Symptomer

Under foten har vi en kraftig sene (plantar fascia) som fungerer som en viktig støtte for foten. Senen løper mellom den fremre delen av hælbeinet og tærne. Når festet på hælbeinet blir overanstrengt og skaden ikke får tid til å leges, kan det vokse frem en beinutvekst (hælspore) på hælbeinet. En hælspore fører ofte til smerter ved belastning og det vil være ømt når du trykker under hælen. Risikoen for hælspore øker om du overpronerer (innsiden av foten faller innover når du belaster foten). Overpronasjon kan også komme av at du bruker sko med lite støtdemping, spesielt hvis du går lenge på hardt underlag, for eksempel på storbyferie. Plagene kan dessverre bli langvarige.

Behandling

Hvis du har hælspore er det viktig å avlaste festet til plantar Fascia-senen med gode innleggssåler. Det aller beste er å bruke innleggssålene sammen med gode og riktige sko. Skoene skal være stive, støtdempende og ha en hælkappe som holder foten stabil mot innleggssålen.

Innovervinklet stortå (Hallux valgus)

Symptomer

Når grunnleddet i stortåen har for stor vinkling innover (Hallux valgus) kan det føre til en betennelse på utsiden av leddet på grunn av økt trykk fra skoen. Denne kulen er ofte smertefull. Årsaken til Innovervinklet stortå kan være arvelige faktorer, dårlige sko eller at du overpronerer (innsiden av foten faller innover når du belaster foten).

Behandling

Hvis du har en nedsunket fremre tverrbue vil foten din etter hvert bli bredere. Dette kan igjen føre til innovervinklet stortå. For å avlaste og støtte den fremre tverrbuen anbefaler vi fotsenger/innleggssåler med en fremre pelott. Pelott er en forhøyning som lages på fotsengen rett bak leddhodene i forfoten. Pelotten gjør at den nedsenkede tverrbuen løftes opp igjen. Dermed øker avstanden mellom leddhodene og trykket på nerven blir mindre. Hvis du overpronerer bygger vi opp fotsengen/innleggssålen med ekstra støtte på innsiden. Det er viktig at du også velger sko som har god plass til forfoten.

Smerte i beinhinnen

Symptomer

Hvis du har løpt eller gått mer enn vanlig kan du få vondt på forsiden av leggen. Disse plagene kalles ofte beinhinnebetennelse, men egentlig er det som oftest en overbelastningsskade. En medvirkende årsak til skaden kan være at du har en ugunstig bevegelse i foten, for eksempel en overpronasjon (innsiden av foten faller innover når du belaster foten) som bidrar til at beinhinnen i leggen blir overbelastet.

Behandling

Hvis du har vondt på forsiden av leggen bør du unngå større anstrengelser i leggen så lenge du har smerter.  For at du skal blir frisk så fort som mulig er det bra å øke blodgjennomstrømningen, gjerne med en form for varmende beskyttelse for leggen. Har du en fot som overpronerer er det bra å bruke innleggssåler med ekstra støtte for innsiden av foten.

Forstuet ankel

Symptomer

Når leddbåndene mellom leggen og foten blir skadet kaller vi den en forstuing. En forstuet fot blir ofte hoven på grunn av blødning. Dette fører til begrenset bevegelse og det vil gjøre vondt å belaste foten. Et skadet leddbånd gjør foten ustabil, noe som øker risikoen for å forstue foten på nytt.

Behandling

For at du skal få tilbake full funksjon i ankelen er det viktig å trene opp muskler og bevegelse. Hvis du opplever ustabilitet og usikkerhet ved trening anbefaler vi en ortose (støtteskinne eller bandasje) som støtter foten. De aller fleste vil ha stor nytte av en ortose under den første delen av rehabiliteringen.

Artrose i stortåen

Symptomer

Artrose i stortåens grunnledd betyr at du har en slitasje som kan gi smerter når du går. Plagene blir ofte tydelige ved langvarig aktivitet.

Behandling

Det beste er å redusere bevegelsen i leddet. Dette kan du oppnå ved å bruke sko med stiv såle. For å oppnå en best mulig gange bør sålen i skoen være avrundet under tærnes grunnledd. Fjellsko er et godt eksempel på sko som ofte har en relativt stiv, avrundet såle. Det finnes også stive innlegg til å bruke i skoene for å redusere bevegelsen i de tåleddene som er rammet. Som et alternativt kan en metatarsal-rulle monteres på skoen for å redusere bevegelsen i tåleddene.

Ta kontakt med din nærmeste klinikk for konsultasjon